Un component bioactivo que es troba en la cúrcuma promou la proliferació i diferenciació de les cèl·lules mare en el cervell, segons revela un nou estudi publicat en la revista d’accés obert “Stem Cell Research & Therapy”. Les troballes suggereixen que la turmerona aromàtica podria ser un possible fàrmac futur per al tractament de trastorns neurològics, com el ictus i la malaltia d’Alzheimer.

L’estudi va examinar els efectes de la turmerona aromàtica (ar-turmerona) sobre cèl·lules mare endogenes neutres (NSC), que són les cèl·lules mare que es troben dins dels cervells adults. Les NSC es diferencien en neurones i juguen un paper important en la autoreparación i recuperació de la funció cerebral en les malalties neurodegenerativas.
Estudis previs d’aquest compost han demostrat que pot bloquejar l’activació de les cèl·lules microglials. Quan s’activen, aquestes cèl·lules provoquen neuroinflamació, que s’associa amb diferents trastorns neurològics, però es desconeixia l’impacte de la turmerona en la capacitat del cervell de autoreparar-se.

Investigadors de l’Institut de Neurociencia i Medicina en Jülich, Alemanya, van estudiar els efectes de la turmerona sobre la proliferació i diferenciació de NSC, tant ‘in vitro’ com ‘in vivo’. Van conrear NSC de rates fetals i les van fer créixer en sis concentracions diferents de la turmerona aromàtica en un període de 72 hores.

En certes concentracions, aquest compost va demostrar elevar la proliferació NSC fins a en un 80 per cent, sense tenir cap impacte en la mort cel·lular. El procés de diferenciació cel·lular també es va accelerar en les cèl·lules tractades amb la turmerona enfront de les quals no van ser tractades amb el compost.

Per provar els efectes de turmerona en les NSC in vivo, els investigadors van injectar a rates adultes amb ar-turmerona i amb imatges de tomografia per emissió de positrons i un trazador per detectar les cèl·lules proliferants van veure que la zona subventricular (SVZ) era més ampla i l’hipocamp es va expandir en els cervells de rates injectades amb ar-turmerona en comparació dels animals de control. La SVZ i l’hipocamp són els dos llocs del cervell de mamífers adults on se sap que es produeixen la neurogénesi i el creixement de les neurones.

“Encara que s’han descrit diverses substàncies que promouen la proliferació de cèl·lules mare en el cervell, menys fàrmacs promouen també la diferenciació de cèl·lules mare en neurones, la qual cosa constitueix un objectiu important en la medicina regenerativa. Les nostres troballes amb la turmerona aromàtica ens apropa més a aconseguir aquest objectiu”, subratlla l’autora principal del treball, Adele Rueger.
La ar-turmerona és el menys estudiat dels dos principals compostos bioactivos que es troben en la cúrcuma. L’altre compost és la curcumina, que és ben coneguda per les seves propietats antiinflamatorias i neuroprotectoras.

MADRID, 26 Set. (EUROPA PRESS)