Els investigadors sospiten que les versions d’ampli espectre canvien la conformació dels microbis en els intestins.

DILLUNS, 29 de setembre de 2014 (HealthDay News) — Els nens que reben antibiòtics d’ampli espectre abans dels dos anys d’edat podrien tenir un risc lleugerament més alt d’obesitat en la infantesa, suggereix una recerca recent.

Els antibiòtics d’ampli espectre es dirigeixen a una major varietat d’organismes que els de espectre reduït, segons l’estudi.

“És un motiu per pensar si es necessiten antibiòtics o no, i quin antibiòtic es tria”, va plantejar l’investigador capdavanter, el Dr. Charles Bailey, mèdic encarregat de l’Hospital Pediàtric de Filadèlfia i professor assistent de pediatria clínica de la Universitat de Pennsilvània.

Bailey i els seus col·laboradors van observar els expedients de salut de gairebé 65,000 nens atesos en clíniques entre 2001 i 2013. Els investigadors van seguir als nens des del naixement fins als 5 anys. Van rastrejar l’alçada i el pes dels nens, i els van classificar com a de pes normal, amb sobrepès o obesos.

Els autors de l’estudi van trobar que el 69 per cent dels nens van rebre antibiòtics abans dels dos anys d’edat. En mitjana, els nens tenien 2.3 episodis d’ús d’antibiòtics.

Els nens que van tenir quatre o més exposicions als antibiòtics tenien un 11 per cent més de probabilitats de ser obesos que els que no. Els investigadors també van observar si els antibiòtics receptats eren d’espectre reduït, que són el tractament de primera línia recomanat per a les infeccions infantils comunes, o d’ampli espectre. “Els nens que van rebre antibiòtics d’ampli espectre tenia un risc un 16 per cent més alt [d’obesitat que els que no]”, va apuntar Bailey.

No es va trobar un vincle entre els fàrmacs d’espectre reduït i el risc d’obesitat.

Els investigadors van prendre en compte altres factors que afecten a l’obesitat, com si es té o no segur metge, l’ús d’esteroides i haver rebut un diagnòstic d’asma, i l’associació es va sostenir.

L’estudi apareix en l’edició en línia del 29 de setembre de la revista JAMA Pediatrics.
Bailey i el seu equip van decidir observar el vincle possible entre l’ús primerenc d’antibiòtics i el risc d’obesitat perquè les recerques anteriors han suggerit que l’ambient microbià intestinal d’una persona podria vincular-se amb l’obesitat, i l’ús d’antibiòtics podria afectar a aquest ambient.

“El que vam veure va ser una associació”, va dir Bailey. “No provem causalitat”, va explicar. “En la majoria dels nens, l’obesitat no és el resultat d’una cosa que fan o que no fan”, va comentar. I l’augment del 16 per cent en el risc no és molt gran, va reconèixer, però els molts factors que podrien fomentar l’obesitat s’acumulen.

Els pares poden preguntar a un metge que recomana que el seu fill petit prengui un antibiòtic si el tractament és realment necessari. Si ho és, els pares poden preguntar si un antibiòtic d’espectre reduït funcionaria.

L’estudi va ser finançat per una donació no restringida de la American Beverage Foundation for a Healthy America a l’Hospital Pediàtric de Filadèlfia per recolzar el Programa per a un Pes Saludable de l’hospital. El Programa per a un Pes Saludable va finançar l’estudi directament, va dir Bailey.

El risc que es va trobar és relativament petit, però la troballa “sens dubte és un altre motiu per preocupar-nos d’usar [els antibiòtics] amb més cuidat i prudència”, va assegurar el Dr. Andrew Pavia, cap de malalties infeccioses pediàtriques de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Utah, a Salt Lake City.

Si els nens necessiten de debò un antibiòtic, va afirmar que “els beneficis superen als danys”.Va aconsellar preguntar el següent si el metge del seu fill suggereix un antibiòtic. ” De debò haig de [donar al meu fill] un antibiòtic o podríem esperar un altre dia i veure què succeeix?”, o “És est l’antibiòtic d’espectre més reduït que podria funcionar?”.

Article per HealthDay, traduït per Hispanicare
FUENTES: Charles Bailey, M.D., Ph.D., attending physician, Children’s Hospital of Philadelphia, and assistant professor, clinical pediatrics, University of *Pennsylvania, Philadelphia; Andrew Pavia, M.D., chief, pediatric infectious diseases, University of Utah School of Medicine, Salt Lake City; Set. 29, 2014, JAMA Pediatrics, online
HealthDay.