Amb l’arribada de les vacances, i particularment de l’estiu, sol ser molt habitual que aparegui restrenyiment; et anem a explicar com evitar el restrenyiment d’estiu ocasionat, fonamentalment, pel canvi d’hàbits que suposa l’arribada de dies lliures fora de casa, passar hores senceres a la piscina o la platja.

D’altra banda, la deshidratació pròpia dels dies d’estiu (a conseqüència de l’augment de la temperatura exterior), és un altre dels factors que afavoreixen l’aparició del restrenyiment, sobretot quan passem moltes hores al sol, a la platja oa la piscina i no ens hidratem adequadament.

Com prevenir el restrenyiment a l’estiu?

1) Intenta seguir amb els mateixos hàbits: segueix una dieta variada i equilibrada rica en fibra. I si habitualment practiques exercici físic continua fent-ho, en cas contrari és un bon moment per començar i fer-ho amb regularitat.
2) Té cura més la teva alimentació: és important que segueixis una dieta rica en fibra el més variada possible, amb fruites i verdures fresques, ideals per als dies d’estiu principalment perquè t’aporten nutrients essencials i més et refresquen.
3) Hidrata’t correctament: tracta de beure aigua durant el dia; una opció útil és tenir sempre a mà una ampolla d’aigua fresca. També són ideals els sucs naturals, infusions i tes refrescants.

Si ja ha aparegut, com alleugerir-?

  • Incrementa la ingesta d’aigua: t’ajuda a millorar el trànsit intestinal i, d’altra banda, millora l’aspecte de la teva pell.
  • Redueix el consum de greixos saturats: tracta de reduir el consum de carn, augmentant el consum de peix cuinat de forma saludable. Així mateix, evita els aliments fregits i molt grassos.
  • Practica exercici físic: cada dia, de forma regular. Pots simplement optar per caminar durant almenys mitja hora, sobretot en les hores que ja no faci calor.
  • Mantingues un horari per als teus àpats: encara que et trobis fora de casa i / o de vacances; d’aquesta manera ajudaràs al teu organisme a crear un horari “fix” per anar al bany.
  • Evita l’alcohol, o pren-lo amb moderació: afecta al teu flora intestinal, causant molèsties digestives.

Recorda quins són els aliments que combaten el restrenyiment:

-verdures i hortalisses.

– Fruites. És aconsellable consumir tres peces al dia, madures, no àcides i sense pelar. Les pomes, peres, prunes, maduixes, nabius, kiwi, raïm, codony i cítrics són rics en fibra.

– La fruita dessecada com les prunes i les panses contenen més fibra que les seves varietats fresques.

– Llegums. Són riques en fibra, sobretot els pèsols, les llenties, la soja, les mongetes, els cigrons i les faves.

– Brous sense greix, infusions sense teïna i sucs naturals.

– Probiòtics. Es troben en fermentats com el iogurt, el quefir, el kimchi, el xucrut i en suplements.

– Cereals integrals rics en fibra insoluble, com els flocs de civada, l’arròs integral, el pa integral i les pastes integrals.

– La quinoa. Conté els vuit aminoàcids essencials que necessita el cos, a més d’un equilibri de proteïnes, fibra dietètica (que afavoreix la bona digestió i prevé el restrenyiment), greixos no saturats (amb alt contingut de Vitamina E), minerals i carbohidrats (però sense contenir gluten).

– Els fruits secs rics en fibra com ametlles, nous i avellana.

– Oli d’oliva verge extra (lubricant de l’intestí). Resultarà útil prendre una cullerada diària en dejú. És important aportar una quantitat diària de lípids perquè l’intestí gros faci la seva feina.

– Llavors de lli, chía i sèsam.

Finalment un suggeriment riquíssima que t’ajudarà a recuperar un òptim ritme intestinal:

Suc de taronja, pera i llavors de lli: Les llavors de lli són un excel·lent laxant natural, amb alt contingut en fibra soluble. I les taronges i peres, a més de ser una altra gran font de fibra, compten amb propietats depuratives i antioxidants.

Ingredients: 2 peres, 3 taronges, 1 cullerada i mitja de llavors de lli.
Preparació: renta les peres, retira les llavors, trocéalas i reserva en el recipient de la liquadora. Esprem les taronges i aboca el suc sobre les peres. Finalment, afegeix les llavors de lli i procésalo tot fins que estigui ben liquat.
Es pot prendre dues vegades per setmana en el moment del dia més convenient per a l’evacuació.

Esperem haver-te ajudat i bon estiu!