Pateixes de peus i cames pesades i inflades ?, pot ser que pateixis retenció de líquids, saps què fer per prevenir i / o alleujar aquest problema ?, segueix aquests 5 passos per descobrir com millorar la retenció de líquids!

En general, la retenció de líquids pot ser una molèstia que ens acompanyi durant tot l’any, però a l’estiu s’accentua més per diverses situacions com viatges llargs o l’ús de roba ajustada, temperatures elevades, poca hidratació, …

Per començar ..

Què és la retenció de líquids?

La retenció de líquids és la conseqüència de l’acumulació d’aigua en els teixits del nostre cos, que es produeix quan hi ha un desequilibri entre les forces que regulen el pas dels líquids d’una zona a una altra.

El nostre organisme, a través d’un complex sistema d’hormones, està constantment ajustant els nivells de líquids perquè es mantinguin de forma permanent.

El problema s’origina quan, per algun motiu, el cos és incapaç d’eliminar tot el líquid necessari per mantenir aquest equilibri, de manera que es produeix l’anomenada retenció de líquids.

¿Què la pot causar?

  • Canvis hormonals: embaràs, ovulació o menopausa.
  • Dieta: consum elevat d’aliments rics en sal i poca hidratació.
  • Hàbits poc saludables: passar moltes hores assegut o de peu o seguir un estil de vida sedentari.
  • Consum de determinats medicaments com estrògens, corticoides, antiinflamatoris o fàrmacs per a la tensió arterial.
  • Malalties derivades del cor, fetge, ronyons o tiroide.

Com millorar la retenció de líquids?

Si tens retenció de líquids el primer que has de fer és acudir al teu metge, perquè et faci una revisió i determini la causa. Segurament et donarà alguns remeis però, a més, pots fer algunes coses pel teu compte per sentir-te millor, com les següents:

  • Beu abundant aigua diàriament, adequada al teu pes i edat. És important que t’hidratis correctament. Molta gent pensa que quan hi ha retenció de líquids és millor no beure aigua i, precisament, és tot el contrari ja que l’aigua ajuda a la depuració de l’organisme per eliminar les toxines i restablir l’equilibri hídric. Pots incloure infusions de plantes amb propietats diürètiques com la cua de cavall, el saüc, dent de lleó o bedoll. També pots fer brous de ceba, api i julivert per prendre entre hores.
  • Segueix una alimentació variada i equilibrada, moderant el consum de sal: potencia el consum d’aliments rics en potassi ja que aquest mineral regula els nivells d’aigua en l’organisme, com són, entre altres, el carbassó, els xampinyons, les patates i els llegums o fruites com el plàtan, la pinya o l’albercoc. També hi ha molts aliments amb efectes diürètics com la síndria, els tomàquets, l’enciam, que poden ser de gran ajuda. La sal pot ser perjudicial ja que pot augmentar la teva pressió arterial i induir a una major retenció de líquids, de manera que has de fer servir poca quantitat de sal per assaonar els plats i evitar tots aquells aliments rics en sal com les conserves, els productes congelats, aliments precuinats, patates fregides, fumats, olives, formatges o embotits.
  • Segueix una vida activa: practica exercici físic o alguna activitat que t’agradi com ballar, patinar o nedar. Desplaça’t caminant i evita agafar l’ascensor. L’exercici és clau ja que activa la circulació a les cames a través de la compressió que produeixen els músculs sobre les venes, actuant com a veritables motors de la circulació dels membres per després ser eliminat per l’orina.
  • Elevar les cames diverses vegades al dia millorarà l’aspecte dels turmells inflats. S’han de col·locar els peus per sobre dels genolls i aquestes últimes per sobre dels malucs, és a dir, que entre els peus i el maluc ha de formar-se un angle agut.
  • Utilitza mitjanes de descans o elàstiques durant el dia. És preferible col·locar-hora al matí abans d’arrencar amb les activitats per a prevenir la formació de l’edema, especialment en aquells amb activitats sedentàries que passen molt de temps de peu o asseguts.

Amb aquestes recomanacions podràs sentir-te millor i disminuir aquestes molèsties associades a la retenció de líquids, que fan sentir les cames pesades i els teus peus inflats.

Recorda que és important que portis una vida saludable i consultis amb el teu metge regularment, perquè puguis gaudir de totes les etapes de la teva vida plenament.

Ara ja saps una mica més sobre la retenció de líquids, quines són les possibles causes que el provoquen així com les recomanacions que has de seguir. Posa en pràctica aquests consells i gaudeix plenament de l’estiu!