Què és la melatonina?

La melatonina és una hormona produïda per la glàndula pineal del cervell que intervé o està present en infinitat de processos de l’organisme.

Com la llum és inhibidora de la síntesi de melatonina, la seva producció es realitza durant la nit a reacció a la foscor.

La producció de melatonina disminueix amb l’edat. Els majors nivells es donen entre la infantesa i l’adolescència, reduint-se considerablement cap a la vellesa (gairebé un 90% cap als 70 anys). Els científics atribueixen a això, el que els joves tinguin menys dificultats de son que els adults grans.

¿En què ens beneficia?

  • Somni saludable: No hi ha dubte que un dels principals beneficis de la melatonina té relació amb la influència que exerceix en el ritme son-vigília (el nostre propi ritme biològic). La melatonina pot ajudar a promoure hàbits saludables de son en algunes persones, independentment de la causa de l’insomni.

  • Antioxidant: ajuda a evitar la sensació de fatiga, cansament crònic i la falta d’energia.

  • Prevenció de la migranya: Els científics creuen que l’efecte d’escombrat dels radicals contribueixen a alleujar el mal de cap.

  • Regular el cicle menstrual: controla el temps i l’alliberament d’hormones reproductives femenines.

  • Estimula la producció de l’hormona del creixement: Tenint en compte que l’hormona del creixement s’allibera durant l’etapa de la son i la melatonina ajuda a millorar la durada i qualitat de son, podem afirmar que aquestes dues hormones tenen una relació estretament vinculada.

Quines són les fonts de melatonina?

A més de ser conformada de manera natural per l’organisme, és habitual que sigui ingerida amb aliments o en suplements.

Pel que fa als aliments el procés és el següent: l’aminoàcid triptòfan es converteix en seretonina, ia la nit la glàndula pineal converteix la seretonina en melatonina. Per tant, els aliments que contenen una alta quantitat de triptòfan poden ajudar a augmentar els nivells de melatonina.

Aliments d’origen vegetal:

– Cereals: de major a menor quantitat: blat de moro, civada, blat, arròs i ordi.

– Llavors seques de síndria i carabassa.

– Fruites: pomes, magranes, cireres i plàtans.

– Fruits secs: les nous.

– Verdures i hortalisses: cebes i tomàquets.

– Gingebre.

– Alga espirulina.

Ja saps una mica més per cuidar la teva salut de forma natural!