El nabiu vermell o Cranberry és una varietat de baia que creix d’un petit arbust que arriba com a màxim mig metre d’alçada.

Avui descriurem les interessants qualitats que té:

Potent antioxidant: Els nabius vermells contenen antioxidants necessaris per prevenir i lluitar contra les malalties i preservar la salut. Tenen més fenols que 19 fruites, el que pot ajudar a prevenir malalties del cor i alguns tipus de càncer.

Salut bucal: Un component del suc de nabius vermell té la capacitat de revertir i inhibir alguns bacteris que es troben a la boca i que són les causants de la placa dental i periodontal.

Prevé malalties del cor: Els flavonoides dels nabius vermells són potents antioxidants que ajuden a reduir el risc de patir arteriosclerosi. A més, el consum habitual d’aquesta fruita redueix les possibilitat de tenir el colesterol LDL alt, el conegut com “dolent”.

Tenen propietats anti edat: Les dietes riques en antioxidants i altres fitonutrients promouen un envelliment tardà en tot sentit. Aquest tipus de dietes han mostrat una protecció contra les malalties cròniques relacionades amb l’edat com la falta de coordinació i de memòria. Els nabius vermells són els aliments que més dosis d’aquests compostos tenen.

– Cal destacar la importància del seu contingut en vitamina C, que ajuda a mantenir un sistema immunitari sa. Conté probiòtics com els fructooligosacàrids, que estimulen el creixement de la flora bacteriana beneficiosa.

– I una qualitat per la qual té molt èxit en medicina natural és: el manteniment d’un tracte urinari saludable, prevenint el patiment d’infeccions urinàries i ajudant en l’alleujament dels molestos símptomes, no només per controlar l’acidesa de l’orina que evita la proliferació de creixement bacterians, sinó per actuar sobre el bacteri E. Coli, principal causant d’aquestes infeccions.

Sabies que …?

Els nabius es coneixen des de temps ancestrals, quan els indígenes l’utilitzaven per tractar afeccions de l’aparell urinari. En l’àmbit europeu, documents que daten del segle XVI parlen de l’ús del seu suc per part dels romans i els grecs, aprofitant les propietats del seu suc. Eren, ni més ni menys, que les primeres referències a la fitoteràpia.

Coneixies totes les propietats del nabiu vermell? T’agraden aquest tipus de fruites? De quins altres aliments t’agradaria conèixer les propietats medicinals?