Com ja us vaig anunciar en l’article anterior, avui veurem quins són els tipus de miso i acabarem amb una recepta senzilla i apropiada per a l’estació en què estem a punt d’entrar: la tardor.

Tipus de Miso:

Kome i Genmai miso (fet amb soja i arròs blanc o soja i arròs integral): es distingeix per ser molt aromàtic. És el permís de gust suau que només ha fermentat setmanes o pocs mesos. És el de sabor més suau, amb menys sal i el que major contingut de carbohidrats té. És apte per a celíacs. Ideal per l’estiu.

Mugi miso (fet amb soja i ordi): és una varietat que conté pocs hidrats de carboni i un elevat percentatge de proteïnes (13%). Té un sabor intens i dolç. No és apte per a celíacs.

Hatcho miso (fet només amb soja, sense cereal): és la varietat amb major contingut de proteïna (21%) i el més baix en hidrats de carboni (12%) i aigua (40%). És el de sabor més fort i salat. Ideal condeixo hae molt fred o ens sentim molt debilitats. És apte per a celíacs.

Shiro miso o miso blanc (fet amb soja i arròs blanc), el seu sabor és més suau, amb un toc dolç. Per estacions caloroses, es pot utilitzar per a salses i postres.

– Aka miso o miso vermell (fet de soja i arròs o ordi), és el permís de gust fort que ha fermentat durant dos o tres anys.

SOPA DE MISO

Ingredients: 1 ceba tallada fina, 1 pastanaga a mitges rodanxes, un full de col tallada ben fina, 5cm d’alga wakame, remullada i tallada a trossets, 1 litre d’aigua mineral, 1 cullerada d’oliva, 1 cullerada rasa de mugi miso no pasteuritzat i julivert fresc picat.

1- Escalfar una olla amb una mica d’oli, afegir la ceba i saltar-durant 5 minuts amb una mica de sal.

2- Afegir la col, la pastanaga i l’alga, cobrir amb l’aigua mineral i bullir mig tapat durant 15 minuts a foc suau.

3- Posar el miso en un bol i diluir amb una mica del mateix brou. Afegir-lo a la sopa i deixar coure a foc mínim, sense que bulli, durant 3 minuts.

4- Servir calent amb julivert fresc.

Recorda: El miso no ha de bullir per no perdre les seves propietats!

Ja coneixies les seves qualitats ?, explica’ns com el fas servir, receptes o qualsevol aportació que trobis interessant!