Parlem de las interesants propietats i beneficis de l’espelta.

L’espelta és una varietat de blat que es cultiva des de fa uns 7.000 anys, considerat l’origen de totes les varietats de blat actuals.

Igual que el blat comú, l’espelta s’utilitza per a elaborar pa, galetes, farines, cervesa, flocs i sèmoles com el cous-cous.

Propietats i beneficis nutritius de l’espelta:

– L’espelta destaca sobretot per ser una varietat de blat ideal per al cultiu ecològic, el que es tradueix principalment en què la majoria de productes d’espelta que trobem actualment al mercat procedeixen d’agricultura / cultiu ecològics.

– Posseeix una elevada aportació nutritiva, superior al blat comú: ric en proteïnes, minerals i vitamines. A més, com és un cereal antic i no ha sofert tantes modificacions genètiques, com el blat comú, ha guardat moltes de les seves característiques i elements originals.

Alt contingut en proteïnes: mentre que el blat comú aporta al voltant del 10% de proteïnes, l’espelta destaca per aportar una quantitat més gran (al voltant del 15%). A més, aquestes proteïnes contenen aminoàcids essencials, entre les quals destaca la presència de lisina, essencial per a un correcte i adequat creixement.

També el seu alt contingut en triptòfan contribueix al nostre benestar mental i emocional. El triptòfan és un aminoàcid associat al bon humor, molt interessant en casos de depressió i decaïment.

Alt contingut en fibra: ideal per a persones amb problemes de restrenyiment i dietes d’aprimament.

La fibra present en l’espelta ajuda a retardar l’absorció dels carbohidrats, sent ideal per a persones amb diabetis.

És més digestiva que el blat comú ja que té menys quantitat de gluten i més fibra, la qual cosa la fa interessant per a persones amb alguna al·lèrgia al blat, que en ocasions, poden consumir sense problemes. Els celíacs, però no podran consumir-la.

Gran aportació en vitamines i minerals: en comparació amb el blat comú, l’espelta destaca igualment per la seva major aportació en minerals: magnesi, ferro, zinc i fòsfor.

Mentre que, entre les vitamines, destaca sobretot la presència de vitamines del grup B (especialment la B12), a més de vitamina E i A.

Com utilitzar l’espelta?

Farina: l’espelta pot ser de dos tipus principalment, integral o blanca. Aquesta última és aquella a la qual se li ha tret el segó i l’espelta sencera s’acosta més al color i textura del blat comú integral i s’empraria en les receptes de pastisseria i fleca, amb petites modificacions en les quantitats.

Gra, que es pot cuinar per afegir-los a les nostres amanides i altres preparacions.

Germinats, on es multipliquen els nutrients ia més posseeixen un sabor dolç molt agradable.

Comparteix amb nosaltres la teva recepta amb espelta !!