Comencen les fortes calors i exposar-se al sol durant el dia és inevitable, inclou en la teva dieta aquests aliments que et protegeixen del sol i estan deliciosos!

No hi ha dubte que protegir-se del sol amb algunes mesures és clau: fer servir protecció solar és obligatori però, també és important, incloure a la teva dieta aliments rics en antioxidants ique combatin els estralls que provoquen en la teva pell els radicals lliures que genera l’exposició solar i que ens ajudin a aportar els nutrients necessaris per a reparar-se, regenerar-se i protegir-se des de dins.

Recordem que la causa del 90% dels diferents tipus de càncer de pell no és altra que l’exposició (excessiva) als raigs ultraviolats del sol.

Coneixes el mecanisme que ho explica ?, és senzill:
La radiació UV genera radicals lliures, petites molècules que produeixen inflamació i danyen l’ADN de la pell. Aquest dany pot provocar canvis en els seus gens (mutacions) que donen lloc al càncer.

Aquests són els 10 aliments que et protegeixen del sol i deus tractar d’incloure en la teva dieta:

1) Pastanaga: les pastanagues són un aliment conegut pel que fa a la cura de la pell, ja que és una font principal de betacarotè, un antioxidant que se sintetitza en vitamina A dins del cos.
Aquest nutrient essencial és clau per a la reparació dels teixits cel·lulars, ja que enforteix la dermis i redueix l’impacte negatiu del sol. De fet, actua com a filtre natural.

2) Síndria: conté licopè que és un carotenoide, pigment orgànic responsable dels colors grocs, ataronjats o vermells de molts aliments, a més de ser una substància altament antioxidant. Un estudi publicat al British Journal of Dermatology ha demostrat que aquest antioxidant redueix en un 40% el risc de cremades solars.

3) Alvocat: inclou grans dosis de vitamina E que ajuda a prevenir el dany dels radicals lliures, és antiinflamatòria i millora la capacitat de la pell per actuar com a barrera de protecció.

4) Cítrics: alberguen molta vitamina C: s’ha demostrat que actua com un tòxic per a les cèl·lules cancerígenes. Uns nivells alts en sang es relacionen amb un menor risc de càncer. A més, els cítrics compten amb flavonoides que milloren la capacitat de la pell per recuperar-se dels danys causats per l’exposició al sol.

5) Peix blau: el peix blau és una font màxima d’àcids grassos omega 3. Aquest és un tipus d’oli saludable que augmenta la permeabilitat de les membranes per aconseguir un òptim funcionament cel·lular.
La seva ingesta promou la desinflamació dels teixits, alhora que redueix els efectes dels radicals lliures i el sol.
Això, sumat a la seva aportació de vitamina E, accelera el procés de reparació de la pell, sobretot en cas de cremades i taques.
Algunes varietats recomanades són: sardines, salmó, verat i anxoves.

6) Llavors: són riques en zinc: reforça les defenses, ajuda a reposar els antioxidants perduts per l’efecte dels raigs UV i contribueix a augmentar el nivell de proteïnes que reparen l’ADN.

7) Baies i fruits vermells: posseeixen alts nivells de vitamina C, un antioxidant que inhibeix els danys dels radicals lliures causats per l’exposició contínua al sol.
Aquesta substància participa en la formació de col·lagen i elastina, dues substàncies que mantenen la pell ferma i lliure d’imperfeccions.
També aporten quantitats interessants de minerals essencials i aigua, tots dos necessaris per accelerar la recuperació de les cèl·lules davant la radiació ultraviolada (UV).

8) Xocolata amarga: la xocolata amarg, fabricat amb més del 60% de cacau, és un bon complement per a protegir la pell enfront de les agressions del sol.
El seu alt contingut de flavonoides, uns poderosos antioxidants, milloren la capacitat de les cèl·lules per reparar davant les cremades.
Sempre i quan la seva ingesta sigui moderada, li brinda a l’organisme vitamines i minerals que frenen l’estrès oxidatiu.
La xocolata amarg actua com un escut contra el dany pel sol a causa que conté compostos antioxidants com fenols i catequina.
Aquests redueixen el risc de càncer de pell i protegeixen la pell de les cremades.

9) Verdures de fulla verda: els vegetals de fulles verdes contenen poderosos antioxidants que s’han relacionat amb la prevenció del càncer de pell i les arrugues.
Presenta contingut de beta-carotens, així com d’àcid fòlic i vitamina E. Això permet que millori l’activitat cel·lular i crea una capa protectora contra els raigs UV del sol.
Les més destacades són: espinacs, col arrissada, bledes,
bròquil, enciam, api i julivert.

10) Te verd: és font de polifenols amb propietats antiinflamatòries que ajuden a detenir la progressió del tumor (el càncer necessita inflamació per créixer). Les propietats del te verd enforteixen el sistema immunitari, netegen la pell i acceleren el metabolisme. Això vol dir que és igualment útil si intentes protegir-te del mal pel sol com si ja ho estàs patint.

Com pots veure, és molt important que et cuidis dels raigs ultraviolats.
Fes-ho de manera conscient i amb precaució doncs, encara que al principi no es percebin molts danys a l’exposar-te al sol, després podries patir les conseqüències.