Us anem a explicar què és el triptòfan i com influeix el triptòfan per regular la son i ajudar el nostre benestar.

El triptòfan és un aminoàcid essencial en la nutrició humana i és bàsic per a promoure l’alliberament del neurotransmissor serotonina, involucrat en la regulació de la son i el plaer; contribueix així a millorar la qualitat del son i a reduir l’estrès de manera molt efectiva.

PER QUÈ NECESSITEM TRIPTOFÀN?

Els aminoàcids són molècules que es combinen per formar proteïnes i són imprescindibles per a molts dels processos del nostre metabolisme, així com perquè sigui possible la creació de noves cèl·lules.

El triptòfan és fonamental per al creixement i desenvolupament, però el més destacat d’ell és que funciona com a precursor de la serotonina, un neurotransmissor implicat en la regulació de l’estat anímic, l’estrès i la gana.

A més, el triptòfan és imprescindible per a la síntesi de melatonina, l’hormona clau per regular els cicles de son i vigília, de manera que contribueix a que dormis millor.

També és necessari per a la producció de vitamina B3 o niacina, que assegura el bon funcionament del sistema nerviós i del circulatori i manté la pell sana, entre moltes altres funcions.

No obstant això, amb certa freqüència es produeixen èpoques de sobrecàrrega emocional per estrès, problemes familiars, excés de treball, etc. que generen un desequilibri entre el triptòfan que necessitem i el que ingerim (errors nutricionals).

Si hi ha poc triptòfan, falta serotonina. I si ens falta serotonina, arriba la baixada anímica, estem apàtics, negatius …

Per aconseguir recuperar l’ànim pot ser útil un plus de triptòfan durant una temporada, fins a notar que tornem a tenir aquesta força interior que sempre ens ha mogut i que ara estem trobant a faltar.

Ara bé, val la pena triar un complement de qualitat i pensat especialment per a aquesta situació i sota el consell d’un professional especialitzat.

Per totes aquestes raons, es considera que tenir uns bons nivells de triptòfan ajuda a prevenir trastorns com insomni, depressió, ansietat i síndrome premenstrual, entre altres.

EN QUÈ ALIMENTS EL TROBEM?

El L-triptòfan és un aminoàcid essencial, el que significa que el nostre organisme no pot produir-ho per si mateix i per això hem de obtenir-lo a través dels aliments que componen la nostra dieta.

Procura que no et faltin en els teus menús diaris:

  • Carns blanques: Com gall dindi o pollastre. A més de ser riques en triptòfan, amb molt pocs greixos i són molt digestives, sobretot si treus la pell, que és on es concentra la major quantitat de greix.
  • Ous: Proporcionen proteïnes de qualitat, i això vol dir que, a més de triptòfan, aporten la resta dels aminoàcids essencials. D’altra banda, contenen una bona quantitat de vitamines del grup B i minerals, i són la millor font de turó de la dieta, essencial per a les funcions cerebrals.
  • Peix: altres de triptòfan, aporta altres nutrients necessaris per a la síntesi de serotonina, com els àcids grassos omega 3 (sobretot el peix blau) i minerals com magnesi i zinc.
  • Xocolata negra: més de triptòfan, t’aporta vitamines del grup B i minerals com calci, fòsfor, ferro, magnesi, coure i potassi, i polifenols.
  • Fruits secs i llavors: Cacauets, anacards, llavors de carbassa, de gira-sol o de sèsam, així com els llegums, també són rics en aquest aminoàcid essencial.
  • Fruites: Plàtans i cireres destaquen pel seu contingut en triptòfan. El plàtan, a més, és ric en vitamina B6, que afavoreix la producció de neurotransmissors com la serotonina. I les cireres tenen un alt contingut en melatonina.

Tingues en compte aquests fàcils consells i recorda: Veure el món amb una mirada positiva influeix en la nostra capacitat de gaudir la vida. En definitiva, tenir esperit positiu no dóna la felicitat … però ens acosta.