Encara que és un producte que porta entre nosaltres molts anys, la soja texturitzada ha guanyat molt en popularitat i podríem dir que està de moda, sobretot entre els vegans, vegetarians o els que busquen reduir el consum de carn.

Què és la soja texturitzada?
La soja texturitzada és una proteïna vegetal obtinguda a partir de farina de soja. D’aquesta, s’extreu la proteïna i se li dóna la textura, que pot ser fina o gruixuda.

Aquestes són les dues presentacions més habituals, encara que també és possible trobar alternatives ja cuinades (en forma de mandonguilles o filets).

En un producte alimentari pràctic a tenir al rebost, ja que a l’estar seca (com la pasta), la seva conservació és de llarga durada. També resulta pràctica pel fet de tenir un sabor bastant neutre, d’aquesta manera combina amb una infinitat de verdures i salses.

Habitualment es consumeix en racions de 50 grams per persona. L’aportació nutricional que ofereix és un baix nivell de greixos i alt contingut en proteïnes. No conté additius ni colorants i és totalment natural.

Com s’obté la soja texturitzada?
Per arribar fins al que nosaltres coneixem com soja texturitzada, es porta a terme un procés natural, però una mica complex.

1r S’extreu l’oli de les faves de soja. Aquest oli es separa per fer més tard del que es coneix com a oli de soja.

2a La part sòlida que roman es deshidrata per obtenir la farina de soja. Després d’un procés en el qual s’inclouen passos com pressió, texturització, escalfament i deshidratació, obtenim el producte final: la soja texturitzada.

Valor nutricional de la soja texturitzada:

La clau de l’èxit de la soja texturitzada en l’alimentació vegana i en què cada vegada més persones omnívores vulguin incorporar-la al seu menú és que, a l’marge de tractar-se d’un producte vegetal, té un valor nutricional excepcional.

És molt rica en proteïnes, fibra dietètica i lecitina (això últim afavoreix l’assimilació de vitamines).

També és baix en greixos i el seu contingut calòric ronda les 300 kcal per cada 100 grams de producte.

Com preparar la soja texturitzada?

El primer que hem de fer és preparar l’ingredient.

Si hem comprat la soja ja elaborada, només haurem de seguir les instruccions de l’productor.

Si, per contra, hem optat per soja texturitzada deshidratat, haurem de seguir un procés previ a la preparació de l’plat.

El primer pas és hidratar: col·loquem la soja en un bol i la cobrim amb el doble d’aigua calenta del seu volum. Deixem reposar quinze minuts i ja està llista.

Ara la cuinem com si fos carn picada a l’ús: salsa bolonyesa, farcit d’albergínies, saltejada amb verdures, en lasanya, hamburgueses o mandonguilles.

És molt important que condimentemos bé els nostres plats o bé els afegim alguna salsa o algun complement amb un sabor més fort ja que, la soja texturitzada de per si és bastant insulsa. Els nostres plats no han de ser avorrits si triem la companyia ideal.

Finalment, no oblidar: hem de consumir-la ocasionalment perquè no deixa de tractar-se d’un aliment processat i tota dieta equilibrada i saludable ha, sobretot, constar d’ingredients i aliments naturals, tal com la natura ens els ofereix.