En els últims anys s’ha demostrat una relació directa de l’homocisteïna com a factor de risc cardiovascular. ¡L’avantatge és que la pots controlar a través de la dieta!

Què és l’homocisteïna?

La homocisteïna és un aminoàcid que apareix com a resultat de processos metabòlics normals com el de la metionina, un aminoàcid que s’obté dels aliments.

Un cop produït, en part es recicla i es converteix de nou en metionina, però l’excés causa una sèrie de danys inflamatoris associats a malalties vasculars i neurològiques.

Per què és dolent tenir un alt nivell d’homocisteïna?

Un excés d’homocisteïna pot causar danys a les parets dels vasos sanguinis, que després el colesterol tracta de reparar. Això pot portar a l’arteriosclerosi per acumulació de plaques d’ateroma i rigidesa de les artèries, a la insuficiència cardíaca i als infarts de cor i cervell.

Els nivells alts també poden fer que la sang coaguli més fàcilment del que hauria. Això pot afavorir la formació de coàguls o trombes. Un trombe pot viatjar en el torrent sanguini fins a:

  • Pulmons provocant embòlia pulmonar.
  • Cervell causant un vessament cerebral.
  • Cor causant un atac a el cor.

Però encara hi ha més: s’associa amb alteracions neurològiques com el Parkinson, l’Alzheimer, la demència, etc., risc d’interrupció de l’embaràs i naixements amb defectes en el tub neural.

Com es mesura el nivell d’homocisteïna?

La homocisteïna es mesura amb una simple anàlisi de sang. No ha de preparar-se de cap manera especial per a l’anàlisi de sang.

Com puc baixar un nivell alt d’homocisteïna?

Per reduir els nivells d’homocisteïna podem disminuir la nostra ingesta d’aliments que aportin metionina i augmentar el consum dels nutrients essencials que ajuden a “reciclar” l’homocisteïna.

  • Evita els productes d’origen animal.
  • Redueix el consum de cafè i alcohol.
  • Augmenta el consum de vitamina B6: es troba en els cereals integrals, els llegums especialment cigrons, les bananes, la fruita seca (sobretot en els pistatxos) i les patates.
  • Consumeix aliments amb àcid fòlic (vitamina B9): el trobaràs sobretot en les verdures de fulla verda, com els espinacs, les cols i els enciams, però també es troba en els llegums i en fruites com les taronges. Aquesta vitamina és essencial, entre altres processos, per al desenvolupament i funcionament de sistema nerviós.
  • Assegura’t l’aportació de vitamina B12: sense vitamina B12 no és possible el reciclatge de l’homocisteïna en metionina. La trobem en peixos com el arengada, verat i salmó, carns, aus, ous i productes lactis.

Si prefereixes l’aportació de vit b12 d’origen vegetal: aliments fortificats amb vit b12 (cereals, llet, ..), tempeh, alga nori.

Recorda llavors de presentar un valor elevat d’aquesta substància és factor predictiu de malaltia cardiovascular molt més eficient que el colesterol elevat.

Com pots comprovar una alimentació adequada redueix els nivells d’homocisteïna i, en conseqüència, disminueix la probabilitat de patir, malalties cardiovasculars.

Prevenció i salut per a tots!