Sens dubte, el confinament ha canviat les nostres vides.

Durant més de 60 dies, la majoria, hem estat en un aïllament social en què hem vist, o sofert, diverses circumstàncies que s’han escrit per sempre en la nostra memòria, provocant diferents estats emocionals que hem de gestionar degudament per aconseguir una volta a la rutina progressiva i satisfactòria.

La nostra normalitat, segons els experts, ja no tornarà a ser, de moment, com ho era abans de l’arribada de l’COVID-19. Així que haurem de adaptar-nos a la nostra nova realitat i aconseguir gaudir del millor d’ella.

Algunes de les claus per a la tornada a la “nova normalitat” són:

1) Adaptació progressiva:

El cap de l’confinament està programat en la progressió de diferents fases per facilitar l’adaptació de la ciutadania i el control de possibles rebrots.

L’adaptació a la ‘nova normalitat’ pot resultar costosa, a causa que les emocions provocades durant les últimes setmanes segueixen estant latents en cadascun de nosaltres.

Per això, hem d’anar recuperant, a poc a poc i al nostre ritme particular, la normalitat. Avançant en cada fase de l’desconfinamiento segons ens anem sentint còmodes.

La necessitat de reprendre les relacions prèvies a l’Estat d’Alarma provoca certa ansietat entre algunes persones, sobretot els més petits i els que han estat confinats en absoluta soledat.

Davant aquestes circumstàncies aconsellem no forçar la situació si la persona no està preparada.

L’ideal és no afanyar a l’hora de celebrar les mateixes reunions socials que es mantenien prèviament a la pandèmia. Perquè el més important és ser conscients de les mesures de prevenció i de la responsabilitat que cada persona té perquè puguem reprendre la nova vida el més aviat possible.

En definitiva, cal donar temps al nostre tempo!

2) Perdre la por a les noves rutines:

El confinament ens va obligar a viure noves rutines adaptades a la restricció d’espai i entorn social. Des de les reunions familiars per videotrucada a l’esport a casa, cuina i pintura, teletreball …

Ara, a l’començar el desconfinamiento poc a poc hauríem combinar les rutines a què ens havíem acostumat durant la quarantena amb les noves rutines que anirem adquirint en aquesta “nova normalitat”.

Hem de reprendre de manera gradual les rutines que solíem tenir abans de l’confinament: esport, passejos, compres o visites a metge. Aquells hàbits o rutines que consideràvem essencials abans de l’confinament tornaran a nosaltres poc a poc i amb aspectes diferents.

I aquest retorn no ha de ser temut per nosaltres ni afrontat amb por, ja que si seguim les mesures oportunes d’higiene i distanciament social no hi haurà res que ens impedeixi adquirir els vells costums en una nova vida.

3) Una alimentació equilibrada és fonamental:

Un altre dels punts clau de la volta a la normalitat post-confinament és el de l’alimentació. Molt canviada en alguns casos per culpa d’l’avorriment o la pròpia ansietat de romandre tancats.

Ara, hem d’apostar per una dieta d’acord que ens brindi l’energia necessària per estar més actius i que el nostre sistema immune estigui funcionant a ple rendiment.

Per això es recomana disminuir la ingesta de greixos i ingerir aliments rics en vitamines, sobretot la D (salmó, tonyina, formatge, ou, bolets), que podria haver disminuït per falta d’exposició a la llum solar.

4) Respectar SEMPRE les mesures d’higiene:

La tornada a poc a poc a la normalitat ens permetrà adoptar aquelles rutines d’higiene i prevenció de l’contagi que ens hem vist obligats a aprendre durant el confinament. I que en molts casos encara no havíem aplicat en un context social propi de la normalitat.

Utilitza mascaretes en l’espai públic, rentar-nos les mans sovint, evitar tocar-nos la cara o els ulls amb les mans, esternudar o tossir en el nostre colze … són totes pràctiques d’obligat compliment per a estar fora de perill, i que ara haurem de incloure en la volta a les reunions socials o el lloc de treball.

5) Gestió d’estrès:

Tants dies submergits en el confinament de la llar, sense poder gestionar negocis, la feina o mantenir relacions socials, ha pogut provocar, en molts ciutadans, estrès.

I, sense cap mena de dubte, la tornada a la rutina també pot causar-lo. Ja que hem de fer front a totes aquelles situacions que deixem “parades” sense acabar de resoldre quan el COVID-19 va aparèixer a les nostres vides.

Així que la millor recomanació és gestionar-los degudament. Sense aclaparaments. A poc a poc. I prioritzant aquells aspectes que són més importants.

Parlar amb els nostres familiars, amics o fins i tot especialistes sobre les nostres pors, les nostres inseguretats i tot allò que ens afecti emocionalment, ha de ser una prioritat per evitar crear qualsevol tipus de trauma.

Un apartat important és la gestió de l’ansietat per contagi:

La por a l’contagi està molt latent en la societat. Però no pot suposar un inconvenient per a nosaltres mateixos que no ens permeti “reintegrar” en la nostra rutina o que ens provoqui situacions físiques o emocionals que agreugen la situació.

Per això, després de la fi de l’confinament, hem de ser conscients que el risc de contagi és possible però que, portant a terme totes les precaucions que el Ministeri de Sanitat ha facilitat, podem disminuir-significativament.

Finalment, no voldria acabar sense fer al·lusió a dos sectors de població importants: Nens i ancians.

La majoria de les famílies tenen entre els seus membres a nens o gent gran que senten un temor molt més gran davant la fi de l’confinament.

Per a ells és molt més difícil entendre què és el que està passant o passarà i les seves pors són molt més grans. Així que ajudar-los a superar les seves incerteses, explicar-los en què consisteixen les diferents fases i tranquil·litzar-los, ha de ser una prioritat.

La solidaritat entre les persones segueix sent clau per controlar els contagis i, no cal oblidar que, tot i que a poc a poc estem recuperant el nostre dia a dia, hem de seguir atenent les recomanacions que els professionals de la sanitat ens van notificant.

Desitgem haver-vos ajudat i us desitgem ¡molta força i energia per a aquesta nova etapa!