L’oncologia integrativa o medicina integrativa davant el càncer és una disciplina mèdica que tracta el pacient en la seva totalitat i que, respectant els tractaments convencionals, pautarà un tractament complementari que ajudarà a el pacient a superar la malaltia.

De tots és sabut que rebre un diagnòstic de càncer suposa un cop enorme. El pacient es veu en una cruïlla vital i ha de treure forces de flaquesa per afrontar la malaltia i el mateix els passa als seus éssers estimats.

Després de l’alarma inicial, canalitzen totes les seves energies per aconseguir el millor tractament, així resulta lògic recórrer a tot el que pugui oferir-li alguna ajuda.

No obstant això, es topa amb mons separats: el de la medicina convencional i el de les teràpies naturals. La majoria no comenta amb el seu oncòleg que segueix altres tractaments, perquè creu que no li van a comprendre i se’ls van a desaconsellar.

Aquesta incomunicació pot estresarle si més ho necessita o portar-lo a seguir tractaments contraindicats o ineficaços.

Davant el càncer és molt el que les teràpies naturals poden fer per millorar el pronòstic i alleujar els efectes secundaris dels tractaments convencionals.

L’oncologia integrativa pretén superar aquests problemes oferint la possibilitat de combinar tot tipus de teràpies que milloren la qualitat dels tractaments.

Els seus objectius són oferir informació sobre teràpies i altres medicines que milloren la qualitat de vida dels pacients oncològics i orientar-los perquè no es llancin a provar totes les teràpies, sinó que trien en funció de l’benefici terapèutic que busquen.

Part dels efectes positius poden explicar-se per una reducció de l’estrès, el que provoca una resposta immunitària més eficaç.

A més, és essencial des del mateix moment de la diagnosi, seguir una dieta anticàncer i recórrer a l’homeopatia i medicina ortomolecular per tractar els efectes secundaris dels tractaments convencionals.

Sovint s’argumenta, des de les posicions més ortodoxes de la medicina, que les teràpies naturals no han demostrat la seva eficàcia, el que frena l’avanç de l’tractament integral.

En realitat, és un obstacle superat en la pràctica, com mostra la incorporació dels tractaments complementaris a la sanitat holandesa i alemanya o l’existència d’una agència per a la oncologia complementària i alternativa dins de l’administració pública dels Estats Units (OCCAM).

Seria difícil d’imaginar que s’haguessin posat en marxa aquestes iniciatives sense evidències objectives. A Espanya alguns centres públics estan avançant discretament cap a l’oncologia integrativa.

Una cosa que es troba a faltar són ponts entre la seva medicina convencional i la complementària; seria beneficiós que els diferents professionals redactaran informes dels tractaments que rep el pacient per a una bona i eficaç coordinació.

D’altra banda, siguem conscient que, ni els tractaments convencionals ni els complementaris funcionen sempre. No es poden presentar a l’pacient falses expectatives, però tot el que serveixi per millorar l’estil de vida, l’alimentació i la reflexió resultarà positiu.

L’interessant de l’enfocament integratiu és que es caracteritza pel tractament global de la salut física i mental de l’pacient, tenint en compte les emocions, l’entorn i sobretot les relacions íntimes entre tots els sistemes corporals.

Els tractaments complementaris tenen un paper fonamental a l’hora de tractar el pacient com un tot amb aspectes físics, psíquics, socials i familiars, millorant la qualitat de vida i contribuint a la salut global de l’pacient.

L’oncologia integrativa permet potenciar l’eficàcia dels tractaments convencionals com la quimioteràpia, i minimitzar-ne els efectes secundaris amb la intervenció en tres pilars fonamentals:

  • Tractament nutricional, inmunogenético i inmunoactivador.
  • Desintoxicació i oxigenació cel·lular.
  • Tenir present sempre la perspectiva psicoemocional, tan important per aconseguir una bona qualitat de vida.

En resum: l’oncologia integrativa aporta un enfocament més holístic i, a llarg termini de la malaltia, presta més atenció a la salut en general dels pacients que pateixen càncer.

Així, les estratègies de l’oncologia integrativa com la nutrició, l’exercici, el control de l’estrès i els suplements específics, poden reduir la inflamació i augmentar la immunitat, el que pot reduir el risc de recaiguda.

En el nostre Centre de Medicina Integral Dr Jordi Forés intentem contribuir a millorar la qualitat de vida dels nostres pacients oncològics ajudant-los a superar aquesta etapa de la seva vida tan delicada.