Segurament hagis escoltat la paraula “flavonoides” en més d’una ocasió, en aquest article t’ajudem a aclarir què són els flavonoides i quins són els seus beneficis.

Què són els flavoniodes?

Els flavonoides són un grup divers de fitonutrients (químics vegetals) que es troben en moltes fruites, verdures i espècies.

Són en part responsables dels intensos colors de les fruites i verdures i hi ha fins a 6.000 tipus de flavonoides.

En anys recents, els científics han apuntat a diversos tipus de flavonoides com a factors en els beneficis a la salut de tenir dietes riques en fruites i vegetals.

L’ésser humà no té la capacitat de sintetitzar els flavonoides, per això necessita obtenir-los d’una dieta equilibrada.

Quines són les seves propietats?

Entre les propietats dels flavonoides tenim:

 • Longevitat: Les investigacions suggereixen que el consum de flavonoides podria representar el 25 per cent de la diferència observada en les taxes de mortalitat per malalties coronàries i càncer. Els científics ja tenen algunes proves que els antioxidants protegeixen contra i fins i tot inverteixen els descensos cognitius que s’observen amb l’envelliment. Els flavonoides també poden augmentar el flux de sang a el cervell, millorant la funció cognitiva.
 • Control de pes: Els flavonoides estan associats amb la inflamació i la pèrdua de pes. El contingut de flavonoides pot alleujar la inflamació i disminuir els nivells d’una hormona supressora de la gana, la leptina.
 • Malalties cardiovasculars: Els flavonoides poden reduir el risc d’aterosclerosi protegint el colesterol de les lipoproteïnes de baixa densitat de el dany dels radicals lliures i millorant la qualitat de les parets dels vasos sanguinis. Els nivells més alts d’ingestió de flavonoides poden reduir el risc de malalties cardiovasculars en diversos grups, com les dones postmenopàusiques, els homes fumadors i els homes i dones de mitjana edat.
 • Infeccions de les vies respiratòries superiors i la funció immunològica: Els flavonoides poden influir en el sistema immunològic intestinal i regular la força i el patró de la resposta immunològica en pacients amb inflamació intestinal crònica.
 • Diabetis: Els aliments que contenen flavonoides ajuden a combatre la diabetis perquè aquest compost s’associa amb una menor resistència a la insulina i una millor regulació de la glucosa.
 • Prevenció de el càncer: El British Journal of Cancer va descobrir que les dones amb nivells més alts d’ingesta d’flavones tenien un menor risc de desenvolupar càncer de mama.
  Prevenció de malalties neurodegeneratives: Els flavonoides poden ajudar a protegir contra malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson.

Quins aliments són rics en flavonoides?

Són molts, que varien en la seva concentració i tipus dins de la gran família de flavonoides.

 • Bròquil, cols de Brussel·les, porros i cebes: se’ls adjudiquen propietats antihistamíniques, antiinflamatòries i antioxidants.
 • Pomes, raïm, cacau, te verd: estan associats amb millorar la salut cardiovascular i neurològica.
 • Taronges, llimones i aranges: relacionades amb la salut cardiovascular, l’activitat antioxidant i antiinflamatòria.
 • Api, julivert, farigola o orenga: conegudes per les seves propietats antioxidants i per retardar el metabolisme de fàrmacs.
 • Nabius, prunes, raïm vermelles i morades i vi negre: s’associen amb bona salut cardíaca i efectes que ajuden a controlar l’obesitat i la diabetis.
 • Soja, aliments de soja i lleguminoses: poderosos antioxidants i anticancerígens.
 • A l’hora de dissenyar una dieta és fonamental la introducció de fruites, verdures, hortalisses i llegums per la seva riquesa en antioxidants i, en particular, en flavonoides tan importants per a la salut humana.

Les dietes riques en aliments que contenen flavonoides s’estan associant amb la prevenció de: càncer, malalties neurodegeneratives i cardiovasculars.