Segur que n’has sentit a parlar, aquí t’explicarem què és la passiflora i per a què serveix.

Què és la passiflora?

La passiflora és una planta enfiladora que es troba a Amèrica Central i del Sud, però també a Àsia tropical ia Polinèsia.

La passiflora era cultivada a Amèrica del Sud pels asteques i la van descobrir els missioners espanyols al Perú el 1569. El nom científic, Passiflora, procedeix del llatí passio, «passió», i flor, és a dir, «flor de la passió».

A finals del segle XIX, com a conseqüència d’observacions clíniques mèdiques que assenyalaven les propietats sedants i antiespasmòdiques de les parts aèries, es va utilitzar en alguns casos de malalties neurològiques.

El 1937 va ser inscrita per primera vegada a la Farmacopea Francesa i des de 2005 té monografia a la Farmacopea Europea.

Per què es fa servir la passiflora?

La passiflora és un excel·lent remei natural per combatre:

1) L’insomni o trastorns de la son: té un efecte relaxant muscular que ajuda a dormir.

2) L’ansietat: estats lleus o amb sensació d’angoixa per problemes emocionals, pèrdues o duels.

3) L’estrès: actua com a tranquil·litzant davant de situacions de nervis originats per l’estil de vida o impotència d’afrontar problemes.

4) Palpitacions nervioses, taquicàrdies no greus: provocades per estats nerviosos actua com a antiespasmòdic i sedant cardíac.

5) Mals de cap o migranyes originades per situacions d’estrès i nervis, actua com a analgèsic.

Com prendre la passaflora?

Infusió: d’1 a 2 gr de planta seca (una cullerada de postres) en 150 ml d’aigua bullint. Hem de deixar reposar 10 minuts abans de prendre-la. Podeu prendre’s d’una a quatre vegades al dia.

Tintura: 1-4 ml, fins a tres cops al dia.

Extracte fluid: 30-50 gotes, de tres a cinc cops al dia.

Càpsules de pols o extracte: l’equivalent a 0,5-2 gr per dia, repartits en dues o tres vegades.

Si s’utilitza per agafar el son en moments puntuals d’estrès, s’aconsella prendre una dosi cap al tard per relaxar-se dels esdeveniments del dia i una altra de mitja a una hora abans d’anar a dormir.

Contraindicacions, efectes adversos i recomanacions:

L’absència d’efectes secundaris i de contraindicacions permet una utilització àmplia, fins i tot en els nens.

Pot causar somnolència, per això no s’aconsella conduir o manejar maquinària les primeres hores després d’haver pres. També pot potenciar l’efecte dels medicaments sedants i dels que puguin produir somnolència (com els antihistamínics) i l’efecte de l’alcohol.

Per determinar la o les plantes adequades a les seves necessitats, consulteu un professional de la salut per obtenir un consell individualitzat, una eficàcia òptima i per evitar els efectes indesitjables.