La fibromiàlgia és una malaltia reumàtica que es caracteritza per dolor muscular crònic sense una causa física clara. 

Sol afectar la part baixa de l’esquena, el coll, les espatlles, la part posterior del cap, la part superior del pit i/o les cuixes, encara que pot afectar qualsevol part del cos. 

És semblant al dolor articular encara que la fibromiàlgia no és una malaltia articular, és una malaltia que afecta els músculs i el teixit fibrós. 

Les persones que pateixen de fibromiàlgia diuen que senten un dolor palpitant, cremant, punxant, solen dir a la consulta que els fa mal tot el cos. 

El dolor i la rigidesa són més pronunciats en hores del matí, i poden anar acompanyats de mal de cap crònic, sensacions estranyes a la pell, insomni, síndrome d’intestí irritable, ansietat, palpitacions, deteriorament de la coordinació, entre d’altres. 

Activitats com aixecar objectes i pujar escales es tornen difícils i doloroses, així que l’estrès, el cansament, l’ansietat i la depressió, amb el temps, solen formar part del mateix quadre. 

El tret més característic de la fibromiàlgia és la presència de “punts especialment sensibles al tacte”; es tracta de divuit punts específics on els músculs presenten una sensibilitat anormal al tacte i tendeixen a aglutinar-se al voltant del coll, espatlles, pit, genolls, colzes i malucs. 

La majoria de les persones que pateixen fibromiàlgia també tenen un problema de son que consisteix que els períodes de son profund són interromputs per lapses d’activitat cerebral similar a la de les hores de vigília, cosa que significa que la persona dorm malament. Per tant, no sorprèn que també pateixin fatiga crònica alhora. 

La intervenció com a metge integratiu serà establir una bona alimentació amb una dieta alcalina, desintoxicant i antiinflamatòria, avaluar la probiòtica intestinal, que exerceix una gran influència en aquesta malaltia, per així poder regular-la; també tractar la part apsicofectiva ja que amb ella millora molt la malaltia i, alhora, incidir en el dolor característic de la pròpia malaltia, que afecta tant el teixit fibrós com els músculs. 

Com que les persones que pateixen de fibromiàlgia presenten sovint problemes d’absorció dels nutrients, és preferible prendre vitamines i suplements per compensar les possibles mancances, sempre consensuat amb el metge especialista en medicina integrativa. 

Alguns exemples dels nutrients que poden ajudar a cobrir aquestes mancances són: 

 • Coenzym Q10: millora l’oxigenació dels teixits, augmenta l’eficàcia del sistema immunològic i protegeix el cor. 
 • Lecitina: promou l’energia, augmenta la immunitat, ajuda a la funció cerebral i millora la circulació. 
 • Àcid màlic i Magnesi: intervenen en la producció d’energia de moltes de les cèl·lules de l’organisme, incloent-hi les dels músculs. 
 • NADH: augmenta els nivells d´energia. 
 • Enzims proteolítics: redueixen la inflamació i milloren l’absorció dels nutrients. 
 • Vitamina A més carotens: neutralitzen radicals lliures protegint les cèl·lules corporals i augmenten la funció immunològica. 
 • Vitamina C amb bioflavonoides: efecte antiviral poderós i augmenten el nivell d’energia de l’organisme. 

També és important seguir algunes recomanacions generals des del punt de vista integratiu: 

 • Feu una dieta equilibrada que inclogui, majoritàriament, vegetals, fruites, grans sencers, nous crues i llavors, gall dindi o pollastre sense pell, salmó, tonyina, truita i sardines. 
 • Inclou aranja i el suc a la teva dieta, té propietats antiinflamatòries i antioxidants. 
 • Feu quatre o cinc àpats petits al dia per garantir un ingrés constant de proteïnes i carbohidrats, necessaris per al funcionament correcte dels músculs. 
 • Beveu abundants líquids per eliminar de l’organisme les toxines (aigua, te o suc). 
 • Limiteu l’ús de pebrot verd, albergínia, tomàquet i patata, ja que contenen solanina i pot ocasionar dolor i malestar. 
 • No consumiu carn vermella, productes lactis ni aliments rics en greixos saturats, així com aliments fregits i processats, marisc i productes elaborats amb BLAT (pa, pasta). 
 • Elimineu de la dieta la cafeïna, l’alcohol i el sucre. 
 • Feu exercici amb regularitat i amb moderació: caminar cada dia una estona i complementar amb exercicis suaus d’estirament, ajuden a mantenir els músculs flexibles i prevé la rigidesa de les articulacions. 
 • Descanseu prou: almenys entre 7-8h cada nit. 
 • Comenceu el dia amb una dutxa d’aigua calenta i alterneu-la amb aigua freda: estimula la circulació i alleuja la rigidesa que experimenta al matí. 

El més beneficiós en casos de fibromiàlgia és cuidar la dieta, fer exercici i utilitzar suplements nutricionals, sempre sota supervisió mèdica.