Les algues comestibles són cada vegada més populars a tot el món i, com tot aliment, posseeixen propietats medicinals a causa dels seus particulars aportacions nutricionals que no es troben en altres aliments.

Beneficis:

– Són molt remineralitzants.

– Estimulen el funcionament de la glàndula tiroide i, per tant, el metabolisme. Les persones amb problemes de tiroides (especialment hipertiroïdisme) haurien d’evitar el seu consum per complet.

– Són molt alcalinitzants, el que ajuda a compensar l’acidosi provocada per excés en el consum de carns o aliments processats.

– Són extremadament depuratives, estimulen el funcionament dels ronyons i fetge, eliminen les toxines i redueixen l’absorció de metalls pesants.

– Regulen la tensió arterial.

– Mantenen la pell, cabell i ungles en un òptim.

– S’aprimen i dissolen concentracions de greix i dipòsits de mucositats creades per excés en el consum de llet.

Propietats nutricionals:

– Posseeixen els minerals que més necessitem: ferro i calci, a més de magnesi, potassi i iode (mineral difícil d’obtenir fora de la mar).

– Contenen àcid algínic: aquest àcid permet l’eliminació natural de toxines i metalls pesats fora del nostre organisme.

– Riques en vitamines: A, grup B, C, D, E i K.

– Contenen proteïna vegetal i hidrats de carboni compostos, que són els més beneficiosos per a l’organisme.

Algunes classes d’algues comestibles són:

Dulse: rica en ferro i potassi.

Nori: rica en vitamina A i proteïnes. Ajuda a cura de la pell i a prevenir alguns problemes visuals. Controla els nivells de colesterol.

Hijiki: alga blava fosca, amb forma d’espagueti, conté 14 vegades més calci que la llet. Molt rica en ferro, permet tractar i prevenir anèmies ferropèniques.

Kombu: té alt contingut en fòsfor. Si afegeixes un full als plats de llegums estalviaràs minuts de cocció, ja que estova les fibres d’aquests aliments i té la qualitat de fer-los més digeribles. A més, en ser un gran potenciador del sabor si la afegeixes als teus guisats millorarà el seu sabor final. Ajuda a reduir el colesterol.

Agar-Agar: és un extracte obtingut de diversos tipus d’algues vermelles, s’utilitza per substituir la gelatina animal.

Espirulina: és la reina de les proteïnes, ja que pot superar en quantitat a les que contenen els ous, la carn o el peix. A més, és molt rica en vitamina B12, provitamina A i vitamina E i aporta gran quantitat de calci i fòsfor. Pot empolvorar sobre qualsevol aliment o barrejar-se amb suc de taronja. Única font significativa no animal de vitamina B12, el seu consum és imprescindible en la dieta dels vegetarians estrictes.

Wakame: per la seva suau sabor és la més indicada per iniciar-se al món de les algues comestibles. Rica en calci, magnesi, fòsfor i en vitamines del grup B.

Espagueti de mar: Una de les més apreciades pel seu sabor a marisc i les seves propietats nutricionals. El seu elevat contingut en ferro la fa molt adequada per tractar l’anèmia ferropènica. Els seus nivells elevats de potassi ajuden a combatre la retenció de líquids i la hipertensió, i el seu contingut en vitamines del grup B la converteixen en un bon aliment per cuidar el sistema nerviós.

Recorda que …

– Abans d’utilitzar-les cal posar-les en remull durant alguns minuts o coure-les durant algun temps, depenent de la varietat d’algues que anem a utilitzar.

– Un cop comprades, és millor guardar les algues marines en recipients hermètics i ben tancats.

– Les algues creixen considerablement de mida un cop remullades, de manera que has de fer servir quantitats molt petites.

– Renta en aigua freda abans de posar en remull.

– Si de veritat vols gaudir de tots els seus beneficis nutricionals, el millor és que les consumeixis crues en les amanides.

Important!

Les algues no absorbeixen tanta contaminació com el peix, ja que a les zones sobrecarregades de contaminació simplement no poden créixer. Per tant, es tracta d’una font bastant neta i orgànica de nutrients essencials.

Si tens algun dubte o vols compartir una recepta, endavant!