Article d’ Alimentació i Salut publicat pel Dr. Jordi Forés al Regió7

A finals del mes passat l’Organització Mundial per a la Salut va publicar un estudi internacional sobre el consum de carn vermella i carn processada i la seva incidència en el càncer colorectal entre d’altres.

Les dades sobre la carn processada van ser contundents: consumir 50gr d’aquest tipus de carn diàriament augmenta el risc de patir càncer colorectal en un 18%.

Si bé l’OMS deixa clar que menjar carn té beneficis per a la salut també diu que conté substàncies químiques que es formen durant el seu processament o la seva cocció i que són perjudicials per a la salut.

S’aconsella així, limitar el consum de carn vermella i processada, ja que tots dos estan relacionats a un major risc de mort per malalties del cor, diabetis, càncer i altres patologies.

En l’últim llibre que vaig escriure “Tú ahorras, ¡ganamos todos!” parlo de totes aquestes qüestions i, en especial, de com i què hem de menjar per gaudir d’una bona salut, tant per a nosaltres com per als nostres fills. A través del decàleg d’ hàbits saludables d’aquest llibre,explico quins són els aliments que hem de consumir de forma diària, i quins hem de menjar de forma molt esporàdica, quines quantitats i la seva forma de cocció. És un llibre que ens ajuda a recuperar el sentit comú de saber menjar d’una manera saludable i amb consciència.

Pots començar per aquestes senzilles pautes:

1)   L’esmorzar és el menjar més important del dia: recupera líquids i minerals perduts durant la nit amb infusions, begudes vegetals o sucs naturals; crea l’energia necessària per afrontar la jornada amb cereals integrals, muesli o pa de bona qualitat acompanyat de compota de fruites, tonyina, patés vegetals, ..

2)   A mig matí prendre alguna peça de fruita o uns pocs fruits secs. Beu aigua amb freqüència és essencial per a totes les funcions del nostre metabolisme.

3)   El menjar ha de ser variada i ha d’incloure: verdures (crues o cuites), cereals (arròs, pasta, ..) i proteïnes, especialment llegums, en menor mesura peis, algun dia ous i un dia carn de bona qualitat.

4)   A mitja tarda una peça de fruita o fruita seca.

5)   El sopar: el menjar més lleuger del dia. Sopar d’hora i aliments de fàcil digestió: verdura cuita, peix a la planxa o al vapor.

Destacar la importància d’incorporar en la nostra dieta els cereals integrals o la pasta de bona qualitat. La fibra que ens aporta ajuda a millorar el sistema digestiu, redueix els nivells de colesterol i és un gran aliat en la prevenció del càncer de còlon.

Consumir només esporàdicament, aliments rics en greixos saturats i poc nutritius, com la brioixeria industrial, precuinats i carns processades ja que el seu consum excessiu ocasiona problemes de salut.

De vegades, el sentit comú, es el menys comú de tots els sentits. Recuperem doncs el sentit comú de saber menjar de forma saludable i ser conscients de tot el que introduïm a la nostra alimentació.