Article publicat el dia 31 de desembre al diari Regió 7 sobre Alimentació i Nadal

Nadal és una època festiva per als que som creients i per als que no per diferents motius, però per a tots dos, són dates que solen acompanyar d’excessos, sobretot, en dinars i sopars que fan que ens trobem al llarg d’aquests dies amb més cansament de l’habitual, amb males digestions, problemes amb el son, augment de pes i alteracions del ritme intestinal.

Penso que podem gaudir del Nadal, gaudir de reunir-nos amb la família i amics i, per què no, gaudir d’un estil de alimentació del qual no estem acostumats; per això us ofereixo alguns consells amb els que no ens sentirem tan malament després d’aquests dies:

– Tots els dies que fem algun excés, busquem algun pretext, alguna excusa per sortir a caminar a pas lleuger durant mitja hora o una hora, això ens ajudarà a millorar la digestió. No val l’excusa que fa fred, ens abriguem bé ia treballar per a la nostra digestió¡.

– Planificar bé els plats. Sempre que hi hagi un plat més calòric o gras, compensar-ho amb un altre plat lleuger. Saber el que es menjarà per així poder seleccionar el que més ens agrada i menjar molt menys d’allò que no ens diu molt, és a dir, saber escollir per no trobar-nos tan pesats després de dinar.

– És molt freqüent caure en l’error d’arribar al menjar o al sopar amb un dejuni de moltes hores, amb la vana esperança de “compensar” el previsible excés alimentari. L’error és important, ja que, lluny d’evitar aquest excés, en realitat ho facilita. Així que esmorzarem de forma correcta per no arribar famolencs al menjar i així menjarem molt menys.

– Si hem fet un dinar abundant convé sopar alguna cosa lleugera com una crema de verdures o un brou de verdures depuratiu, que ens ajudarà a dormir millor i aixecar-nos descongestionados. Si aconseguim fer això, segur que ens trobarem molt millor.

– És important evitar postres rics en sucres, i si no ho podem evitar, els deixarem per a dues hores després d’haver menjat, així la digestió serà menys pesada. No deixis de prendre fruita. Pots preparar com a postres i / o sobretaula safates amb fruites tropicals o entrants com amanides o broquetes de fruita.

– Esmorzar un liquat verd amb poma, api o cogombre i pastanaga, ens ajudarà a revitalitzar-i també a desintoxicar.

– Substitueix les salses industrials (molt greixos) per salses casolanes a base d’hortalisses, herbes aromàtiques, suc de llimona i vinagretes. I si no podem substituir-les per que no depèn de nosaltres, millor no prendre-ja que solen espatllar gairebé sempre la nostra digestió. Una retirada a temps és una victòria.

En els dies posteriors l’objectiu nutricional s’ha de fixar en fer menjars més lleugers i nutritives que ajudin a depurar l’organisme, eliminant líquids i toxines i alhora afavorirà una baixada de pes. Reprendrem bons hàbits alimentaris i d’estil de vida per sentir-nos bé i mantenir-nos sans, tal com us parlo en el llibre “Tú ahorras, ¡ganamos todos!”.

En qualsevol cas, l’inici del nou any és sempre un “bon moment” per adoptar una sèrie de senzilles mesures, que passen per iniciar algun tipus d’activitat física programada (gimnàs, caminar, etc.), incrementar el consum de fruites (entre menjars) i sobretot de verdures fresques; evitar picar (aperitius i “snacks” amb alt contingut calòric i deficients des del punt de vista nutricional); incrementar el consum de peix blanc i de carns magres (poc grasses, com el pollastre o el conill), sense salses; reduir una mica la mida de les racions (per a això, pot resultar psicològicament favorable utilitzar plats més petits); beure abundant aigua al llarg del dia, en detriment de les begudes alcohòliques, ensucrades i / o gasoses.

Gaudim de les festes, de la família i dels amics, però sense excessos en el menjar i amb equilibri i sentit comú per començar l’any d’una forma saludable.

Feliç any nou ¡