Arriba la tardor, la natura canvia, comencen a baixar les temperatures i amb això apareixen les primeres grips i refredats. És per això que hem d’adaptar la nostra alimentació a aquest canvi d’estació si volem preparar el nostre cos per a l’hivern i eliminar els excessos de l’estiu.

Quins aliments ens ofereix la tardor? En aquesta època la terra ens ofereix encara varietat de fruites, resultants de l’estiu, i sobretot verdures rodones i d’arrel. La pròpia naturalesa ens indica què és el que hem d’incrementar durant aquesta estació. L’estiu acaba, i amb això tota l’energia d’obertura. Igual que els arbres que dirigeixen la seva energia cap a les arrels, despullant així de les seves fulles, per a nosaltres també és moment per recollir, començar a preparar per al fred hivern, i deixar enrere l’estiu. Anem a veure en detall aquesta transició de final d’estiu.

Quins aliments hem d’incrementar?

  • Fruites: és aconsellable consumir les fruites pròpies d’aquesta estació com el raïm, fruits del bosc, pomes, etc Reduir la quantitat de fruita crua, i començar a elaborar compotes, purés o melmelades.
  • Verdures: anem a incrementar el consum de verdures rodones i d’arrel pròpies de la temporada, com les cebes, les carabasses, la coliflor, les cols, naps o chirvías. Totes elles ens donaran la dolçor propi i necessari d’aquesta estació. És moment de reduir el consum d’amanides i hortalisses més pròpies de l’estiu. No obstant això no hem d’oblidar consumir la sempre necessària verdura verda, en forma de escaldats, vapor o bullits curts.
  • Cereals: el mill, la civada, la quinoa, l’arròs dolç, l’arròs salvatge. Serà el moment de canviar l’arròs de gra llarg tipus basmati, pel de gra més curt. D’altra banda també tenim el cuscus, el bulgur o pastes integrals de qualitat.
  • Proteïnes: bon moment per començar a elaborar plats amb llegums com les azukis, cigrons o llenties, o altres proteïnes com el tempeh, el seitan, o el tofu, sempre ben cuinats. Plats que ens nodreixin profundament i ens escalfin. És també un bon moment per tornar a consumir peix fresc.
  • Olis: temps per incrementar una mica l’ús d’oli de qualitat en els nostres plats, així com l’ús de llavors de carbassa, sèsam, etc
  • Algues: el consum d’algues de tot tipus que ens aportaran tots aquests minerals que ara més que mai el nostre cos necessita per recuperar-nos de que havia perdut durant l’estiu i prevenir així una mancança que propicia l’aparició de refredats, debilitat, jo estats de decaïment .
  • Espècies: canviarem les herbes aromàtiques fresques per les seques en les coccions, així com espècies més picants com la mostassa per espècies que escalfin com el clau, el gingebre o la canyella.


Quines coccions seran les més adequades? Així com a l’estiu utilitzem receptes sense foc, amb varietat de crus, marinats, etc, per contrarestar la calor pròpia de l’estació. Ara a la tardor hem d’introduir més foc i més temps a les nostres coccions, amb l’objectiu de reforçar i escalfar a un nivell profund, coccions que potenciïn la dolçor dels nostres plats. Per a això les més adequades seran les coccions al vapor, estofats i saltats més llargs, puntualment tempures i fregits, coccions a pressió per a cereals i llegums. Però també ho podem alternar amb algunes coccions més lleugeres com els escaldats per les verdures verdes, bullits curts i saltats curts.

Quins sabors hem de potenciar? El dolç és el gust de la tardor, i així ens ho indica la naturalesa oferint tota mena de fruites de final d’estiu i verdures dolces com les carabasses. Una dolçor natural i de qualitat propi d’algunes fruites i verdures, que podem potenciar amb les coccions adequades, ens nodriran profundament.

Una alimentació adequada per a cada estació és fonamental per ajudar el nostre cos a adaptar-se als canvis de temps, de llum, així com als ritmes que cada estació exigeix​​. Si quan acaba l’estiu i arriba el fred, nosaltres no canviem i seguim menjant fruites, amanides i begudes refrescants, refredarem el nostre cos en excés, i estarem més exposats a constipar, per exemple. Si per contra reforcem el nostre sistema immunitari, i el nostre calor interior estarem més preparats per als canvis d’estació.

David Gasol, nutricionista col · laborador al Centre de Medicina Homeopàtica i Biològica del Dr. Jordi Forés