Són els mesos més freds de l’any, i hem d’adequar la nostra alimentació, per combatre les baixes temperatures i refredats.

El nostre objectiu serà una cuina que ajudi a generar calor interior, i que reforci el nostre sistema immunitari.

Per a això hem de fer una cuina amb més temperatura i més temps de cocció. Potenciant l’ús de condiments salats de qualitat, algues, verdures locals i de temporada.

Els aliments més adequats per a aquestes dates seran:

Cereals: Arròs de gra curt, blat sarraí i mill, que una vegada cuits podem barrejar amb proteïnes vegetals o verdures d’arrel.

Verdures: Com sempre les verdures deuen tenir un paper principal en la nostra alimentació. Seran d’especial importància les verdures rodones com les cols, les carabasses o les cebes, i les verdures d’arrel com les pastanagues, chirivias o els naps. Aquestes ens aportessin un dulzor de qualitat, relaxant-nos i nodrint-nos profundament.
També tenim les verdures verdes com l’api, les carxofes o les mongetes verdes, que en coccions més curtes, són una bona font de vitamines i minerals, així com de fibra, que ajudarà entre altres coses, a netejar els nostres intestins alhora que els reforça.

Proteïnes: els llegums en totes les seves varietats són una excel·lent font de proteïnes, que podem cuinar de manera que ens nodreixi i reforci, en estofats, sopes, etc. També tenim el seitán que podem cuinar al forn, fregit o a la planxa i barrejar amb cereals i o verdures entre moltes altres possibilitats.

Algues: hem d’utilitzar-les diàriament. Seran més aconsellables per a aquestes dates la kombu en tot tipus d’estofats, plats de llegums o cereal. I pel seu lloc unes altres com la arame, wakame, dulse o nori. Aquestes ens aportessin minerals de forma equilibrada i fàcilment assimilable pel nostre organisme, alhora que ens ajuden a eliminar residus tòxics i greixos acumulats en l’organisme.

Llavors i fruita seca: alguna fruita seca local i torrats poden ser un bon complement ric en vitamines i àcids grassos essencials. Llavors de sèsam molt riques en calci, o de carabassa, totes elles riques en greixos saludables i oligoelementos.

Condiments i espècies: a l’hivern és època per potenciar l’ús de condiments salats com el miso, la salsa de soia, o el umeboshi. Són una bona font de minerals i de probiótics que reforcessin el nostre sistema digestiu i immunològic. Les espècies més indicades donat el seu efecte calorífic, seran el clau, el cardamomo, la canyella i el gingebre.

Els estils de cocció que utilitzem per cuinar han de ser amb més foc i mes temps, com els estofats, saltejats llargs, tempuras, forn, cremes, sopes o papillotes. Aquests estils de cocció ens reforçaran i ajudaran a generar calor interior. Per exemple uns llegums, podríem menjar-les en forma de paté vegetal (humus), condimentat amb alguna espècia, i servit temperat, d’aquesta forma el seu efecte seria més aviat refrescant. Per contra aquests cigrons es poden fer estofats, i ben condimentats amb miso, escalfant-nos i nodrint-nos. Els llegums seran les mateixes, però l’efecte que generaran en el nostre organisme serà molt diferent.

Que passeu un càlid i saludable hivern.