Les estadístiques diuen que cada vegada tendeix a ser major el nombre de persones que pateixen de celiaquia , o en definitiva, d’algun tipus d’al·lèrgia o d’intolerància al gluten.

Descobreix les principals diferències entre la celiaquia, la intolerància al gluten i la pròpia al·lèrgia al gluten, així com els símptomes que causa cada un.

Primer, què és el gluten?

El gluten consisteix en un conjunt de proteïnes que trobem, sobretot, en la farina dels cereals de secà: el blat, l’ordi, el sègol i la civada.

Per a què s’utilitza?

El gluten és útil sobretot en forn, perquè aporta al pa elasticitat i cohesió, fa que el pa sigui esponjós i cruixent.

Però el gluten no només s’utilitza en la fabricació de pans, pastes i similars. Hi ha molts aliments que, en principi, no haurien de tenir gluten, per exemple: potenciadors de sabor, cereals d’esmorzar per poder fixar vitamines i minerals, donar-li consistència els flocs i afegir proteïnes a l’aliment; fruits secs torrats perquè la sal i altres additius es quedin adherits, preparats carnis i embotits, productes arrebossats congelats evita que l’arrebossat es desprengui, … s’afegeix a la pròpia farina utilitzada en la pasta o la massa de la pizza perquè permet fer masses més fines, cruixents i que s’humitegin menys amb la salsa.

Què és la celiaquia?

La celiaquia o malaltia celíaca, és una malaltia crònica de l’aparell digestiu d’origen immunològic que es caracteritza per una intolerància permanent a una proteïna anomenada gluten.

En aquests casos, el contacte del gluten amb la mucosa intestinal produeix una sèrie de reaccions inflamatòries de base immunològica, i pot arribar a produir fins i tot danys greus a nivell de l’intestí prim, l’danyar i destruir les parets de l’intestí.

Els símptomes són:

– Digestius: pèrdua de gana, vòmits, diarrees, abdomen inflat, pèrdua de pes i dolor abdominal.

– No digestius: retard del creixement i / o del desenvolupament, anèmia, cansament i úlceres a la boca.

Què és la intolerància al gluten?

La intolerància al gluten és una reacció causada per un aliment que conté gluten. En general tendeix a provocar símptomes gastrointestinals però no afecta el sistema immune de la persona ni ocasiona un dany en els teixits.

Els símptomes de la intolerància al gluten són: mal de cap, irritabilitat, formigueig a les cames i braços, inflor i diarrea. Aquests símptomes sempre tendeixen a aparèixer després de dinar.

A diferència de l’al·lèrgia al gluten, la intolerància al gluten no millora amb el pas del temps.

Què és l’al·lèrgia al gluten?

L’al·lèrgia al gluten és una resposta del sistema immune (és a dir, es tracta d’una resposta immunològica de l’organisme), en considerar l’aliment amb gluten com perjudicial per al cos, quan evidentment la realitat és que no ho és.

Els símptomes de l’al·lèrgia al gluten són: nàusees, congestió de nas i d’ulls, rampes, inflor de la boca, problemes per respirar i erupció cutània amb picors.

A diferència de la celiaquia o de la intolerància al gluten, l’al·lèrgia millora amb el pas del temps, de manera que passats els anys la persona pot tornar a consumir aliments amb gluten.

Per acabar direm que la veritat és que la vida sense gluten és possible, atès que hem de tenir en compte que el gluten no és en realitat una proteïna indispensable per al nostre organisme, de manera que si una persona pateix de celiaquia, intolerància o al·lèrgia el podem substituir per un altre tipus de proteïnes com, per exemple, les proteïnes vegetals (llegums, llenties, mongetes soja ,.).