El gingebre és una planta aromàtica que ha estat la protagonista de nombrosos estudis científics gràcies als seus efectes saludables i curatius.

Tradicionalment, el gingebre ha estat i és una de les plantes més populars en la medicina tradicional xinesa ja que es considera un antiinflamatori natural, beneficiós per reduir el dolor de diverses malalties.

Com sabeu el gingebre es pot consumir en infusions i com a condiment en els àpats però avui li donarem un ús extern: les compreses de gingebre.

Per a què serveixen?

Les compreses de gingebre ajuden a estimular l’energia i la sang en una zona, per això serà un bon remei per dolors crònics que estiguin relacionats amb la disminució d’energia o estancaments d’energia i circulació, per exemple: artrosi, lumbàlgies, dolors musculars, esquinços, còlics renals, cel·lulitis, flux menstrual estancat o insuficient.

Com funciona?

Les contractures musculars i el dolor en les articulacions, d’acord amb la medicina xinesa, es consideren estancament, bloquejos d’energia, acumulació d’humitat, yin excessiu.

Cal llavors aplicar l’energia dispersiva del yang que els dissolgui i mobilitzi.

La calor en si és capaç de desbloquejar i donar moviment: el gingebre potencia l’efecte i posseeix la propietat d’irradiar calor profund a la part tractada, estimulant la reoxigenació dels teixits.

El seu efecte rubefaent atreu la sang a la superfície, escalfant la part tractada i desinflamant la part més profunda.

Com es fan?

Ratllar 100 grams de gingebre fresc, posar-lo en una gasa i lligar-lo amb una cordill. Bullir la meitat d’una olla d’aigua (aprox. 2 l), reduir el foc al mínim i tirar el saquet de gingebre en l’aigua. L’aigua no ha de bullir, només s’ha d’activar durant un o dos minuts.

Doblar una tovallola de cotó de forma longitudinal i mullar la part central de la tovallola en l’aigua de gingebre, aguantant banda i banda. Escórrer l’excés d’aigua dins de l’olla i tapar.

Desdoblar la tovallola. Hauria d’estar cremant. Tornar a doblegar a la mida desitjada (depenent de la zona a tractar) i aplicar-la directament sobre la pell. S’ha d’aplicar tot el calent que es pugui suportar. Si no té experiència és millor acostar la tovallola a la cara. Si es pot tolerar la calor, llavors la compresa es pot aplicar. Per mantenir la calor és millor aplicar 2 tovalloles seques sobre de la compresa per mantenir-lo calent el màxim temps possible.

Quan ja no es senti la calor de la compresa, aplicar de nou (una nova compresa cada 3-4 minuts).

Així fins que la zona on s’aplica canviï de color cap a un color rosat. Cada persona necessitarà un nombre d’aplicacions diferent ja que cada un tenim un grau de sensibilitat i resistència a la calor diferent.

L’efectivitat de l’aigua amb gingebre dura unes 2 o 3 hores. Si es necessita tractament durant diversos dies sempre es prepararà de nou.

L’aigua amb gingebre utilitzada es pot usar per a banys de peus o estimular la pell de tot el cos (reescalfar l’aigua i fregar amb un drap de cotó).

A tenir en compte algunes contraindicacions (situacions yang):

– Mai aplicar la compresa de gingebre a la zona del cervell.

– Mai aplicar la compresa a un nadó o persones molt grans.

– Mai aplicar la compresa en la part baixa abdominal d’una dona embarassada.

– No aplicar en un tumor cancerigen sense consultar prèviament a un metge o un professional.

¿Les has utilitzat alguna vegada ?, explica’ns els teus resultats.