EL doctor nord-americà Walter Willet, director del departament de Nutrició de l’Escola de Harvard de Salut Pública, considerat un dels nutricionistes més importants del món, ha conclòs que si els ciutadans poguessin eliminar el pa blanc, la pasta, l’arròs blanc i els aliments i begudes ensucrades s’acabarien gairebé tots els problemes que tenim amb el pes, la diabetis i altres malalties metabòliques. L’abús dels hidrats de carboni refinats i del sucre, segons la seva opinió, és fins i tot més perillós per a l’obesitat que els greixos, que també ho són. Però aquestes conclusions no haurien de qüestionar, sota cap concepte, com s’ha fet des de determinats sectors, els beneficis de l’anomenada dieta mediterrània pel fet que aquesta inclogui els carbohidrats en la seva composició.

 

Moltes vegades, com passa amb les conclusions del doctor Willet, la ciència mèdica va de bracet amb el sentit comú i, normalment, també connecta amb la saviesa popular més ancestral. La majoria de la gent sap, per pròpia experiència, que un abús dels hidrats de carboni engreixa i que, si es persisteix en el seu consum en excés, amb el temps produeix obesitat, que és un dels problemes de la salut pública en la societat moderna. És bo, en aquest sentit, que la ciència mèdica ho confirmi amb les seves investigacions i ho recordi. Però d’aquí a suprimir-los completament de la dieta va un abisme.

 

Els cereals són indispensables, per la seva riquesa en carbohidrats, per proporcionar l’energia necessària per a les activitats diàries. Així es contempla en la dieta mediterrània. El doctor Willet, en qualsevol cas, recomana que els cereals siguin integrals.

 

La dieta mediterrània és un patró alimentari mil·lenari, que s’estudia amb cura des de fa més de cinquanta anys. Al respecte convé recordar l’estudi Predimed, realitzat al llarg de deu anys a Espanya, la conclusió del qual indica que la dieta mediterrània és la millor del món pels seus avantatges a l’hora de prevenir malalties, així com també l’obesitat, sempre que es combini amb un estil de vida saludable i el corresponent exercici físic, com també diu el sentit comú.

 

Segons l’esmentat estudi, el consum habitual de fruita, verdura i hortalisses, de peix, fruits secs i oli d’oliva verge extra, que són la base de la dieta mediterrània,