Milers de bacteris “amigues” viuen al nostre intestí per ajudar-nos a digerir els aliments. Aquestes fan que les vitamines dels aliments estiguin preparades i disponibles per a la seva assimilació, fins i tot en alguns casos ens proporcionen vitamines pròpies.

Els antibiòtics són medicaments que ens ajuden a combatre infeccions eliminant els bacteris nocives guarint moltes malalties encara que també destrueixen altres bacteris que són beneficioses per a la nostra salut.

La conseqüència són desagradables efectes secundaris, com per exemple, restrenyiment, diarrea, inflor abdominal, eructes, gasos, entre d’altres i, per norma general, ens debiliten el sistema immune.

Les següents pautes ens ajudaran a minimitzar aquests efectes:

1) Mentre consumeix antibiòtics no fumi ni prengui alcohol i disminueixi el consum de sucre. Augmenti la ingesta d’aigua.

2) Consumiu vitamina C a través de fruites i verdures fresques.

3) Els aliments fermentats com cogombres, naps o pastanagues en vinagre, contenen una molt bona quantitat de probiòtics naturals, per tant són molt recomanables, fins i tot per als dies post-antibiòtics.

4) Cal tenir en compte que mentre prenem antibiòtics, la nostra flora intestinal estarà afectada, fins i tot fins bastant temps després de deixar de prendre’ls. Per tant, és recomanable consumir durant aquests dies aliments de fàcil digestió com fruites, hortalisses cuites, peix blau, ..

5) Algunes infusions, per exemple de menta o gingebre, són ideals per ajudar a la digestió i a regenerar la mucosa intestinal.

6) Realitzar exercici físic de forma regular ajuda a eliminar els antibiòtics del cos més ràpidament.

7) L’all també ajuda a eliminar les restes d’antibiòtics del cos, ja que un component anomenat “al·licina” impulsa l’organisme desfer-se’n més ràpidament.

8) Les vitamines A, C, E, zinc i seleni són una gran ajuda. També el suc d’àloe vera protegeix la mucosa intestinal.

9) Mentre prenem antibiòtic és molt important evitar el restrenyiment, per tant, el consum d’aliments rics en fibra són una bona opció ja que estimulen el pas dels aliments a través del tracte digestiu: llavors de lli, segó de blat, arròs integral, mongetes verdes, espinacs, pa i pastes integrals, enciam, tomàquets, pomes, són tots aliments rics en fibra.

10) És aconsellable prendre probiòtics durant el tractament antibiòtic i dues setmanes més després de la seva finalització. Els probiòtics restauren els bacteris perdudes per la presa d’antibiòtics. Restauren la flora natural de l’organisme i enforteixen el sistema immune. Prendre’ls conjuntament ajuda a prevenir els efectes secundaris desagradables al mateix temps que es tracta la infecció.

Una flora intestinal sana és imprescindible per abordar la majoria de les malalties.

Tens més informació sobre probiòtics i flora intestinal en el nostre article: “La flora intestinal”.