A l’Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient que s’ha celebrat a Nairobi (Kenya) fa molt poc dies, s’ha presentat un informe que demostra que la contaminació mediambiental causa ja el doble de morts del que es calculava fins ara.

Les xifres són alarmants: aquesta pol·lució causa entre 6 i 7 milions de morts prematures a l’any. El 95% de la població del planeta resideix en zones amb nivells de partícules fines superiors als recomanats per l’OMS.

“Per posar un exemple, això vol dir que la contaminació de l’aire causa més morts extra a l’any que el tabac, que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va ser responsable de 7,2 milions de morts addicionals en 2015. Fumar és evitable, però la contaminació de l’aire no ho és “, recorda en un comunicat el coautor de l’estudi Thomas Münzel, de la Universitat de Mainz.

La contaminació atmosfèrica no només produeix mortalitat, sinó que també exposa a perniciosos efectes a tota la població i amb gran virulència a determinats grups de la població, com els nens, la gent gran i les dones embarassades.

Sense anar més lluny, la contaminació atmosfèrica causa més de 10.000 morts a l’any a Espanya, a més de “agreujar seriosament” malalties respiratòries, cardiovasculars i està relacionada amb el càncer de pulmó, mama i digestiu, segons dades ofertes pel científic de l’Institut de salut Carlos III, Julio Díaz.

La conseqüència directa és que la presència de metalls pesants és molt important en l’ambient: aigua, aire, aliments, ..
Així doncs, el risc de patir trastorns deguts a la concentració d’aquests elements en el cos és bastant alt. Alguns exemples són:
– Plom: anèmia, esclerosi, fatiga i càncer de ronyó.
– Mercuri: autisme, depressió i problemes de l’aparell respiratori.
– Cadmi: càncer de pròstata, bronquitis, infertilitat i malalties vasculars.

Davant d’aquest preocupant escenari, com podem ajudar a reduir o eliminar aquests tòxics del nostre organisme?

Netejar l’organisme de metalls pesants com el mercuri, plom, cadmi, alumini, arsènic o estany, presents avui en dia en gairebé tot el que ingerim o consumim, i que s’acumulen principalment en fetge, ronyons, sistema nerviós i sistema ossi, és una cosa necessari per tenir un perfecte estat de salut ja que ens intoxiquen i ens emmalalteixen, bloquejant l’absorció de minerals bàsics per a la salut.

Quin paper juguen en aquesta situació els antioxidants?

L’organisme compta amb una sèrie de sistemes de defensa antioxidant que intenten neutralitzar l’agressió; antioxidant es defineix com “qualsevol substància que quan està present a baixes concentracions en presència d’un substrat oxidable, retarda o prevé l’oxidació d’aquest.” (Mataix i Battino, 2002).
Aquests sistemes antioxidants es produeixen de forma constant en l’organisme, de la mateixa manera que els radicals lliures que poden agredir la pròpia estructura cel·lular amb pèrdua de la mateixa així com de la seva funcionalitat.

Davant d’aquesta agressió oxidant, l’organisme respon intentant neutralitzar-la, utilitzant la defensa antioxidant. Quan l’agressió supera la defensa es parla d’una situació d’estrès oxidatiu.

Per desfer-nos de la intoxicació de metalls pesants ha de produir-se un fenomen bioquímic denominat “quelació”, realitzat per substàncies que atrapen les molècules inorgàniques dels metalls pesants i creen compostos que el cos sí que pot eliminar a través de l’orina.

En l’actualitat existeixen algunes substàncies amb aquesta capacitat que ens serveixen de gran ajuda: els suplements d’antioxidants.

A continuació alguns d’ells:
Vitamina C: estimula el sistema enzimàtic del fetge, de manera que la sang es depura i tòxics com els metalls pesants i els pesticides són eliminats. La vitamina C liposomal ens assegura que tota la vitamina C que prenem és aprofitada per l’organisme gràcies a la seva estructura especial en forma de liposomes microscòpics.
Glutation: es considera com el més important antioxidant del cos perquè es troba en cada cèl·lula i coopera al costat d’altres antioxidants a que aquests facin correctament la seva funció.
Chlorella: és una alga que ajuda a netejador de tòxics l’intestí, fetge i la sang. Elimina metalls pesats del sistema de manera efectiva ja que s’uneix a les toxines del cos i els ajuda amb el procés d’eliminació.
Àcid lipoic: considerat un “antioxidant universal” que pot arribar als teixits que estan compostos principalment de greix, com el sistema nerviós, però també teixits amb un contingut d’aigua, com el cor.
Metionina i cisteïna: aquests aminoàcids sofrats solubilitzen els metalls pesats i faciliten la seva expulsió.
MSM (metilsulfonilmetano): compost orgànic ensofrat ajuda a expulsar plom, cadmi, mercuri i arsènic.
Seleni: és un mineral molt interessant que té la capacitat d’unir-se i expulsar metalls pesats que ja tenim en el nostre cos. Protegeix enfront del alumini, el cadmi i el mercuri.
Vitamina E: protegeix l’alumini tòxic. També evita l’acumulació de plom al nostre teixit conjuntiu i redueix la toxicitat de les nostres cèl·lules.

Aquests són alguns dels productes que més èxit tenen però recorda que és molt important acudir a un professional perquè prescrigui la combinació òptima per dieta, edat i possibles patologies.

I no t’oblidis, ja que és també molt important, portar una dieta equilibrada que inclogui fruites i verdures fresques, que contenen gran quantitat d’antioxidants naturals, a més de minerals, fibra i altres vitamines.

Protegeix i prevé malalties futures, antioxidant és sinònim de salut !!!