alzehimer

Les demències no es poden prevenir, però alguns hàbits poden ajudar a retardar-les.

Tingueu cura del cor, faci exercici, cmengi sa, exerceixi el seu cervell i sigui socialment actiu.

L’origen de l’Alzheimer és encara un misteri, de manera que aquesta i altres demències no es poden prevenir del tot. No obstant això, sí se sap que hi ha uns petits gestos que podem introduir en la rutina diària i poden ajudar a retardar d’alguna manera l’inici d’aquesta malaltia de la qual es diagnostiquen cada any uns 40.000 nous casos a Espanya. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, hi ha estudis que han arribat a indicar que uns hàbits de vida saludables poden reduir el 40% dels casos d’Alzheimer o retardar l’aparició d’aquest. Aquí van alguns:

  • El que és bo per al seu cor és bo per al seu cervell: Un dels factors de risc sobre els que hi ha més evidència són les malalties cardiovasculars, com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i el colesterol. En ser patologies molt esteses en les que l’estil de vida té una incidència directa, “cal posar tota la nostra atenció per modificar aquests factors al llarg dels anys“, explica David Pérez, cap de Neurologia de l’Hospital Infanta Cristina de Parla. A més, cal tenir molta cura amb el tabac, perquè tal com explica Pedro Cano, responsable del Programa d’Atenció a Demència en Sanitas, el risc de demència és un 45% més alt entre les persones fumadores.
  •  A moure’s !: Està demostrat que mantenir-se actiu físicament redueix la freqüència de demències en general i d’Alzheimer en particular. “No hem de plantejar grans esforços de gimnàs o maratons: caminar una mitja hora al dia a bon ritme és una activitat física extraordinària”, assenyala Cano a aquest diari.
  •  Som el que mengem: La influència de l’alimentació sobre la incidència de l’Alzheimer ha estat molt poc estudiada. No obstant això, s’han concedit propietats protectores contra la demència a aliments com les pomes, les maduixes, la pastanagues, els cítrics, el bròquil, la carabassa, el raïm, els tomàquets, el peix i els llegums.
  • Exerciti el seu cervell o el perdrà: Una bona activitat mental està relacionada amb una menor disminució de l’hipocamp, una part del cervell fonamental per a la memòria que sol ser la primera a veure afectada per la malaltia d’Alzheimer. En teoria, els que han estimulat més la seva ment tenen menys possibilitats de presentar demència, i si la tinguessin, aquesta apareixeria més tard“, explica Pérez. Per a això, els trucs ja són coneguts: aprendre idiomes, tocar un instrument, fer sudokus i mots encreuats, llegir És important conscienciar la gent que no només cal mantenir el cos sa, sinó també la ment“, explica Luis García, psicòleg de la Fundació Alzheimer.


Gaudiu de la vida social: Participar en tasques recreatives redueix el risc de patir aquesta malaltia, així que intenta mantenir una vida social intensa. Socialitzar implica moltes coses: desplaçar-te a un lloc, conversar amb altres persones, escoltar el que diuen, donar arguments en un sentit o en un altre amb tot això, sense adonar-te’n, mantens la teva ment activa i alerta”, explica Cano .

“El Mundo”, Salut 21/09/14