Dorms menys de vuit hores ? t’aixeques amb la sensació de no haver descansat ? et costa conciliar el somni o et despertes a mitja nit? ….potser pateixis de INSOMNI.

Les conseqüències de la manca de son i la dificultat per conciliar són molt variades, totes amb un efecte comú: afecten de manera negativa a la persona que el pateix disminuint la seva qualitat de vida i ocasionant disminució del rendiment diari, estrès, ansietat i depressió, si es converteix en un problema crònic.

Són molts els desencadenants de l’insomni per això ens centrarem en dos aspectes que TOTS podem modificar per millorar la qualitat del nostre son: l’alimentació i la creació de l’espai idoni per dormir.

1) ALIMENTACIÓ

  • Evitar sopars copiosos: el sopar ha de ser lleugera, un plat amb verdura, cereal integral i proteïna vegetal és perfecte. Evitar fregits, proteïna animal i sucres refinats. L’idoni és un bon esmorzar, un àpat complet i un sopar lleuger; entre hores és bo menjar alguna peça de fruita natural, d’aquesta manera no arribarem al sopar amb tanta gana i evitarem així un gran sopar.

  • Sopar d’hora: hem de sopar, almenys, dues hores abans d’anar a dormir, d’aquesta manera el procés de la digestió es realitzarà de forma completa. Si ens anem al llit recent sopats el cos gasta una energia en aquest procés en detriment de la conciliació del son.

2) CREACIÓ D’UN ESPAI IDONI PER AL SOMNI

  • Cal crear un espai lliure de radiacions: apagar el wifi, mòbil, tablets, ordinadors, .. fora de l’habitació, la televisió desconnectada de la xarxa elèctrica, despertadors amb piles,. .Són aspectes que habitualment no es tracten en persones amb problemes d’insomni i que poden ocasionar irritabilitat del sistema nerviós.

A aquests dos aspectes podríem sumar un altre no menys important: la pràctica de l’exercici regular. Només 15 minuts d’exercici al dia li proporcionarà al teu cos l’activitat física i l’oxigen que necessita per relaxar-se i dormir millor. No ha de ser un esport especial, un passeig de mitja hora tots els dies suposa una excel·lent forma de fer exercici. És preferible fer l’exercici durant el dia, però si ho fa a la nit ha de ser almenys una hora abans d’anar a dormir.

Si tot i això seguim tenint problemes de son haurem d’acudir al nostre metge perquè ens ajudi. En medicina natural no es tracta l’insomni com un fenomen aïllat, tractem la PERSONA de forma integral, intentant indagar en la causa del problema i incidir en ell; només així millorarem la seva qualitat de vida. L’insomni pot ser un símptoma d’una altra malaltia, per tant, és important un correcte diagnòstic i actuar sobre la causa i no només en els símptomes. Per a això es poden prescriure suplements alimentaris i / o remeis homeopàtics que ens ajudin de forma natural a relaxar-nos i agafar el son. Important: evitar l’automedicació!

Finalment, recordeu que el somni és una necessitat fisiològica importantíssima que permet establir les funcions físiques i psicològiques essencials per a un ple rendiment diari: el somni ha de ser “reparador”.