La MTX considera que els factors que componen els moviments de l’Univers incideixen en la naturalesa de l’ésser humà. Així, té en compte els cicles de la Natura, la teoria dels Cinc Elements i la del ying i el yang.

Els 5 elements de la natura són: Aigua, Foc, Fusta, Metall i Terra.

La Fusta és l’element de la primavera:

Per entendre-ho millor pensem en un Arbre. La FUSTA en la MTC, es refereix a estructures en creixement: les arrels, el tronc i les branques en els arbres; la columna vertebral, els membres i les articulacions en els homes.

Mentalment, es relaciona amb la idea i la capacitat de centrar-nos i prendre decisions. També és l’element que ens dóna la capacitat d’estructura i control.

És creixement i desenvolupament. Representa la infància de l’home: la creativitat, la independència i les ganes de jugar. La Fusta sempre vol créixer, preferiblement sense restriccions. És per això que els nens tendeixen a ser iracunds i irascibles, ja que volen créixer lliures i sense limitacions. La Ira és l’emoció de la Fusta.

A nivell del cos, el Fetge i la Vesícula Biliar són els òrgans de la Fusta. El Fetge és el pol Yin de l’element Fusta. El Fetge emmagatzema els ànims, es pot dir que és la casa de l’ànima.

La Vesícula Biliar és el pol Yang de l’element Fusta. Emmagatzema i segrega Bilis, protegeix el sistema nerviós i les reaccions desmesurades, ajuda a equilibrar emocionalment. Aquesta vinculada amb la decisió.

La tradició oriental considera els aliments i les herbes com a medicines i classifica el consum dels més adequats per als òrgans interns que regeixen aquest període de l’any.

Per a ells els aliments són només de cinc sabors: Dolç (terra), amarg (foc), agre (fusta), picant (metall) i salat (aigua).

ALIMENTS QUE CONTRIBUEIXEN A L’EQUILIBRI DE L’ELEMENT FUSTA:

Aliments de gust ÀCID: mitja llimona amb aigua tèbia, mitja hora abans dels àpats estimula la secreció biliar i, per tant, millora la digestió i l’absorció dels greixos.

Aliments Verds, Frescos i Freds:

VERDURES: Bleda, All, Carxofa, Api, Albergínia, Bròquil, Carbassó, Carbassa, Ceba, Espàrrec verd, Espinac, Pèsol, Fava, Mongeta tendra, Enciam, Nap, Cogombre, Pebrot, Porro, Rave, Remolatxa, cabdell, Tomàquet, pastanaga.

FRUITES: Alvocat, Albercoc, Cireres, Pruna, Gerd, Maduixes, Nesprer, Plàtan, Síndria, Llimona, Préssec, Nectarina.

CEREALS: blat, sègol, arròs.

LLEGUMS: soja verda, pèsols, faves, llenties.

GERMINATS: soja i alfals.

Algues i peix blanc.

Coccions més lleugeres que a l’hivern: saltats, escaldats.

EVITAR:

Aliments d’energia calent: picants, cafè, alcohol, fregits, salses, greixos saturats, forn, farines i sucres refinats, llaunes, carns vermelles, xai, xarcuteria.

RECOMANACIONS GENERALS

Recorda que les mateixes atencions que requereix un arbre són els que mantindran al nostre element FUSTA nodrit i en equilibri: Aigua suficient, Llum del Sol i alimentació equilibrada i nodrida; una estructura equilibrada amb llibertat de creixement.

Aquest element ens dóna la inspiració i el desig de viure. Si la fusta està feble, ens pot faltar entusiasme i espurna. Cal recordar que a la primavera tots els éssers vius recobren vida!