L’estiu en medicina tradicional xinesa és l’estació de màxima esplendor, la naturalesa està ple d’activitat i productivitat i els fruits comencen a madurar.

En medicina tradicional xinesa l’element que es correspon amb el ESTIU és el FOC i està representat pel COR i el INTESTÍ PRIM.

El Foc reflecteix la brillantor i la força del sol, té la funció d’escalfar i elevar l’energia. És una època on ens sentim pletòrics de vitalitat i entusiasme, amb ganes de realitzar activitats, relacionar-nos, compartir, se’ns obre el cor i la ment.

A nivell l’orgànic trobem que és un bon moment per fer teràpies que es relacionin amb la circulació sanguínia, ja que el cor s’encarrega de nodrir aquest sistema.

Quins aliments i plantes contribueixen a l’equilibri de l’element Foc?

És molt important entendre i modular els hàbits en aquesta època; és evident que necessitem més distensió, més líquid i menys menjar.

En aquesta línia, podem entendre que el menjar a l’estiu necessita ser més lleugera, amb més aliments crus, amanides, aliments més frescos i no gaire cuinats ni de fer, menjar més acolorida i en menys quantitat.

És moment per depurar el sistema circulatori. I ho podrem fer amb fruites vermelles com la síndria, les cireres, els tomàquets o pebrots vermells, per exemple.

També aniran molt bé les fulles fresques de sabor amarg com les endívies, ruca, créixens d’aigua, dent de lleó, etc. El gust amarg ajuda a disminuir l’energia i a no acumular calor a la part alta del cos.

També convé ingerir aliments lleugers, rics en aigua, per afavorir la hidratació i no perdre vitamines i minerals, a més de per refrescar el cos.

Altres aliments recomanats: meló, albercoc, pera, préssec, pruna, remolatxa, cogombre, espàrrecs.

De sabor amarg: sègol, alfals, escarola, amarant, quinoa, api, enciam, mill, carxofa, xicoira, oliva, pell de llimona, fulles rave, ceba tendra, nap, llavors de gira-sol, sèsam, carabassa o lli, malt d’ordi , cacau o cafè, crea energia descendent i la seva naturalesa és freda.

Es recomana prendre infusions de plantes que afavoreixin la circulació: Te verd, te negre, menta, dent de lleó, genciana, vinya vermella, hamamelis, castanyer d’índies, nabiu, groseller negre, ginkgo.

I recorda …

L’energia del cor dirigeix l’activitat mental i emocional. Si l’activitat del cor és saludable, la ment és ferma i estable, i el pensament és clar i viu, mentre que la sensibilitat i les reaccions són normals. Quan el cor s’altera o està feble, hi ha desorganització del pensament, ment confusa, minva la sensibilitat i les reaccions.

Bon estiu!