Coneguem la tardor en medicina tradicional xinesa.

No hi ha dubte que la tardor és una estació de canvi, de transformacions, que no només tendeix a provocar un canvi en el nostre entorn a causa de l’arribada del fred o el mal temps, sinó que en nosaltres mateixos pot provocar-nos canvis en el nostre estat anímic i físic.

La tardor en Medicina Tradicional Xinesa és temps de preparació per a l’hivern, moment d’augmentar les nostres defenses i desposseir-nos de tots els residus i toxines que hem acumulat durant l’estiu, per quedar-nos amb els nutrients importants i millorar la nostra Energia defensiva.

És per això, que l’òrgan i víscera al qual li posarem més atenció és el Pulmó i el Intestí Gros.

En MTX, l’estació de la tardor està governada per l’energia de l’element metall, que està relacionat amb la comunicació i els treballs de la ment.

No hem d’oblidar la part emocional que es desperta en aquest moment tan particular de l’any: sentiments de malenconia i tristesa que poden condicionar el nostre ritme quotidià.

Renovació, depuració i alimentació:

Amb la tardor, una època de renovació comença a sorgir: es produeix la caiguda del cabell com la de les fulles en els arbres.

També brollen les lesions de la pell, com èczemes, dermatitis, psoriasi, … etc, i els trastorns des del nas fins als pulmons, incloent la gola.

És època de netejar el nostre cos mitjançant complements depuratius: molt recomanable la carxofera, el groseller, el rave negre o l’all.

L’all és una important ajuda per als pulmons, bon netejador corporal i una útil herba preventiva.

El gingebre és un potent estimulant diari per obtenir més calor corporal i aclarir els pulmons.

La dieta de tardor ha de ser més rica, més completa i més calòrica que a la primavera per poder preparar-se pel fred de l’hivern.

Hem ingerir més aliments que regulin l’activitat intestinal, com cereals integrals, fruites o fibra vegetal.

Per als trastorns relacionats amb el pulmó podem augmentar el consum d’aliments picants que ofereixin una calor intern per protegir-nos de les síndromes per vent fred típics d’aquest canvi, ja que passem de temperatures molt càlides a molt fresques en qüestió d’hores.

Aquests aliments són: sopes calentes (carabassa), infusions, gingebre, pebre, canyella, així com els llegums.

Els aliments per al nostre intestí gros són cereals integrals, sobretot ordi, així com verdures verdes i amargues sense oblidar les fruites (raïm, pomes, peres, pinya …).

Els cereals integrals contenen molta vitamina B i el seu contingut en cel·lulosa ajuda a la funció intestinal, ja que estimulen una bona eliminació.

Recorda que ….

Tot i que encara les temperatures no hagin baixat massa cal començar a canviar hàbits estiuencs i estar atents a les oscil·lacions de temperatura típiques d’aquesta època !.

Així doncs, a cuidar-se i a gaudir d’una tardor saludable !!!