Plantes Medicinals: A la tardor i l’hivern són les èpoques en què som més propensos a patir refredats, refredats, tos o grip.

Afortunadament, en la naturalesa trobem un ampli nombre de plantes que tenim a l’abast de la mà que ens ajuden a disminuir els símptomes de les patologies abans esmentades, fins i tot a prevenir-les.

Totes elles es poden prendre en forma d’infusió i les podem trobar fàcilment en el herbolari.

El llistat és molt ampli però destacarem:

Gessamí: els experts aconsellen fer gàrgares amb una infusió d’aquesta planta, que no només ajuda a combatre el refredat o la grip, sinó que a més, prenent-la de forma comuna, pot ajudar-nos a evitar-los.

Regalèssia: és antiinflamatòria i expectorant, de manera que tant en la medicina natural xinesa com europea s’ha emprat sempre per combatre la tos, el refredat o les infeccions respiratòries.

Farigola: es tracta d’una herba antisèptica, que beneficia el nostre sistema respiratori, a més de expectorant, el que resulta de gran interès per a combatre la tos, les infeccions de pit o bronquitis, així com les pleures o la tos ferina.

Eucaliptus: les seves fulles són antiinflamatòries, antimicrobianes i expectorants.

Sauco: són fulles sudorífiques i redueixen la febre.

Gavarrera: una de les grans desconegudes i, en canvi, contenen una alta proporció de vitamina C, 5 vegades més que la llimona, per la qual cosa és ideal per combatre els refredats, així com la tos. A més, té propietats astringents, antiinflamatòries, cicatritzants, així com un lleuger efecte diürètic i laxant.

All: Excel·lent antisèptic respiratori i anticatarral. Utilitzar per a tot tipus d’afeccions de pit, bronquitis, refredats, grip, otitis i secreció nasal abundant. Afegir al menjar, prendre en càpsules o fer un xarop per a la tos.

Echinacea: Antibiòtica i estimulant de les defenses naturals, l’equinàcia s’ha demostrat fer més breus grips i refredats. És millor prendre-la en tintura, però combina bé amb baies de saüc.

Salvia: Herba tònica i astringent excel·lent per alleujar la gola inflamada. Utilitza en infusió o tintura i beure o fer gàrgares per a la gola inflamada, bronquitis, laringitis o problemes a la boca o genives. Evitar durant l’embaràs.

Gingebre: Una de les plantes amb propietats molt propícies per combatre congestions nasals i reforçar les vies respiratòries, combat el refredat, desinflama i augmenta les defenses del cos. Una de les millors formes de prendre el gingebre és cru, cal rentar l’arrel molt bé amb un raspall, desinfectar i després es recomana menjar un trosset de la mida d’un dit a mossegades, mastegant i deixant que el suc fresc del gingebre rellisqui per la gola.

Per acabar un deliciós exemple d’infusió de regalèssia i farigola: suavitza la gola, desinflama les parets d’aquest conducte i frena l’avanç dels virus i bacteris.

Preparació: afegeix aquestes herbes, regalèssia i farigola, a una tassa d’aigua bullint, deixa que reposi 3-4 minuts i filtra. Endolceix, si convé, amb mel. Beu aquesta tisana dues o tres vegades al dia. Si et pica la gola o te la notes resseca, realitza gàrgares amb aquest preparat a base de plantes abans d’empassar.

Coneixes altres plantes amb beneficis semblants ?, alguna infusió deliciosa que vulguis compartir?