La vitamina C o àcid ascòrbic és nutrient essencial de l’organisme.

Per comprendre els beneficis que pot tenir una major aportació de vitamina C hem de comprendre el paper que exerceix en el nostre organisme:

– És necessària per a la síntesi del col·lagen, component bàsic de la pell, els ossos, les dents i els vasos sanguinis.

– Exerceix una important funció antioxidant, neutralitzant els radicals lliures, sola o en combinació amb vitamina E, i regenerant la seva forma oxidada en forma activa.

– També intervé en la transmissió de l’impuls nerviós i en la síntesi de la dopamina, la noradrenalina i l’adrenalina. Aquestes tres substàncies són els neurotransmissors de l’atenció, la concentració i la motivació, respectivament.

– És igualment necessària per a la síntesi del cortisol, l’hormona que ens permet adaptar-nos tant a l’estrès físic com a psicològic.

– Quan es combina amb proteïnes permet la producció dels glòbuls blancs, que ajuden a combatre les infeccions.

– Intervé en el metabolisme afavorint la síntesi de la bilis, indispensable en la digestió dels greixos.

Els problemes que es poden manifestar quan l’aportació en vitamina C és insuficient són:

– Una mala síntesi de col·lagen pot produir: arrugues, hipertensió arterial o osteoporosi.

Dificultat per relaxar-se o dormir després d’esdeveniments estressants. L’acció de la vitamina C sobre el cortisol permet l’adaptació a l’estrès, però també el retorn a la calma.

Debilitat immunitària en les persones esportistes (en cas d’activitat intensa, la vitamina C és important per al control de l’estrès físic, que afebleix l’organisme).

– La relació entre la vitamina C i el càncer està llargament documentada. Un dels aspectes que més preocupa avui als oncòlegs és l’angiogènesi (formació de vasos sanguinis nous a partir dels preexistents), perquè tant la persistència del tumor com l’extensió de les metàstasis depenen d’aquest factor. La vitamina C, en reforçar la trama de col·lagen i impedir la formació de nous vasos, ha mostrat una important acció anticancerígena.

La vitamina C és la vitamina estrella dels tractaments ortomoleculars ja que quan s’administra en dosis altes té un efecte terapèutic.

Les dosis altes de vitamina C administrada via endovenosa s’han estudiat com un tractament per a pacients amb càncer des de la dècada de 1970.

En els estudis de laboratori es va observar que, les dosis altes de vitamina C poden demorar el creixement i la disseminació de les cèl·lules de càncer de pròstata, pàncrees, fetge i còlon, així com d’altres tipus de cèl·lules canceroses.

En alguns estudis en éssers humans es va observar que, les dosis altes de vitamina C IV en pacients amb càncer van millorar la qualitat de vida i el funcionament físic, mental i emocional, així com els símptomes de fatiga, nàusees i vòmits, dolor i pèrdua del gana, a més d’ajudar a eliminar metalls pesats.

La vitamina C es ven en farmàcies com a remei generalitzat per augmentar les nostres defenses i combatre el cansament però la veritat és, com podeu veure, que la seva importància és molt més gran.