El terme no científic “superaliment” s’atribueix a productes alimentaris bàsics de contingut excepcional en vitamines, proteïnes, minerals i antioxidants.

Els superaliments, són la panacea dietètica, un negoci de moda o simplement productes saludables ?

Per aclarir aquestes qüestions cal reflexionar sobre diversos aspectes:

 – Gairebé tots els superaliments que es coneixen des de fa poc a Europa, porten molt temps consumint-se en altres llocs del món.

 – A vegades es converteixen en productes cars amb alts costos en transport i intermediaris, com en el cas de la quinoa i el cacau.

 – Les seves propietats nutritives són relatives en alguns casos: un exemple són les llavors de chía; aquesta llavor posseeix, per cada 100 g, alt contingut en fòsfor i magnesi, molt beneficiós per als nostres ossos, però el seu alt contingut en fibra fa que aquesta ingesta no pugui ser diària, ja que provocaria diarrea.

 – Estan per demostrar científicament les seves virtuts terapèutiques en humans.

 El sentit comú ens porta doncs a no oblidar els superaliments de proximitat, que són més barats i els beneficis per a la salut estan demostrats; alguns d’ells són:

 1) ALL: disminueix les taxes de colesterol i triglicèrids, millora la permeabilitat dels vasos sanguinis i ajuda a disminuir la pressió arterial. Disminueix el risc de refredats i infeccions en més d’un 70%.

CONSELL: per aprofitar al màxim els seus beneficis convé aixafar i deixar reposar a temperatura ambient durant mitja hora abans de cuinar-lo.

 2) BRÒQUIL: ric en luteïna i zeaxantina per a la salut dels nostres ulls, ric en molècules amb efectes contra el càncer demostrats així com per a la seva prevenció i tractament. Facilita l’eliminació de contaminants de l’organisme.

CONSELL: per beneficiar-se de les seves propietats convé consumir-lo cru o cuinat lleugerament al vapor (bullint-ho es destrueixen la majoria de les seves substàncies interessants) i mastegar a consciència.

 3) CEBA: protegeix els vasos sanguinis i disminueix les reaccions al·lèrgiques al reforçar el sistema immunitari. La seva aportació de molècules amb sofre (el que provoca que plorem al tallar) té efectes anticancerígens, a més de provocar l’eliminació de contaminants i metalls pesats de les nostres cèl·lules.

CONSELL: consumir una al dia i pelar el menys possible ja que a les capes externes estan les substàncies més beneficioses.

 4) CÚRCUMA: té efecte antiinflamatori, actua en la prevenció del càncer i en el tractament de malalties cròniques.

CONSELL: en cuina s’aconsella cuinar-la sempre en un cos gras (oli o llet de coco) per millorar la seva absorció.

5) ARÁDANOS: rics en antioxidants que protegeixen la vista, disminueixen els nivells de sucre en sang i milloren la memòria i concentració si el seu consum és diari. Alenteix el creixement de les cèl·lules canceroses.

CONSELL: a causa del seu difícil accés pots adquirir congelades ja que en aquest procés no perden les seves qualitats.

 6) VINAGRE DE SIDRA: propietats antibiòtiques, beneficis destacats sobre el control de la taxa de sucre en sang: descendeix l’índex glucèmic del menjar a la qual se li afegeix, sacia més i facilita la pèrdua de pes.

 7) NOUS: contingut elevat en vitamina E i àcids grassos omega 3, el que el converteix en un aliment especialment recomanat per a la salut del sistema cardiovascular.

 8) MONIATO: posseeix gran quantitat de nutrients com vitamines C, A i B, molt ric en fibres solubles que reforcen la barrera intestinal i estabilitzen la taxa de sucre en sang, reforça el sistema immunitari, millora la qualitat de la pell i la protegeix dels danys del sol.

Són uns quants exemples que podríem ampliar amb altres tan importants com els llegums o el peix blau …

 Conclusió: és preferible ser prudent i desconfiar dels que presumeixen amb tanta facilitat dels extraordinaris beneficis d’alguns aliments (de vegades són només un negoci). I recordar sempre que per assegurar-nos una ingesta equilibrada de nutrients nostres dietes han d’incloure una major quantitat i varietat de fruites, verdures i cereals.

 Vols afegir altres aliments a aquesta llista ?, explica’ns quin és el teu superliment!