Per què va sempre tan cansat el meu fill?

Cada vegada més ens trobem davant d’adolescents que no poden seguir el ritme que se’ls imposa. Joves que dóna la sensació que vagin arrossegant-se per la vida amb falta d’energia i vitalitat. Tot el dia cansats, desmotivats o sense espurna. A aquest fenomen se l’anomena la fatiga crònica de l’adolescent.

Per la Nutrició Natural i Energètica, les causes de la fatiga crònica en un adolescent poden ser moltes i diverses:

Falta de son: Els adolescents tenen necessitats de son diferents a les dels adults. Les seves necessitats són de 8 a 10 hores.

Sobreactivitat: L’excés d’activitats escolars i extra escolars poden arribar a crear estrès, i com a conseqüència fatiga. És important no sobrecarregar-los i que disposin de temps per a ells mateixos i la seva importantíssima vida social.

Patologies associades: Descartar certes malalties que podrien donar lloc a aquesta fatiga crònica (patologies renals o in- testinals, psicoemocionals com pot ser la depressió, patologies relacionades amb l’alteració del somni, com les apnees nocturnes, la narcolèpsia, etc…, o patologies neuromusculars).

Lògicament en la fatiga crònica de l’adolescent, l’alimentació juga un paper fonamental. Una alimentació sana, equilibrada i natural els donarà l’energia i vitalitat que necessiten. I al contrari, uns mals hàbits d’alimentació i ali- ments inadequats farà que els nostres fills no tinguin l’aportació d’energia necessàrai. Tots els aliments tenen un efecte sobre el nostre cos, tant a nivell bioquímic (vitamines, minerals, nutrients, etc.), com a nivell físic (fred, calor, pesadez, lleugeresa, inflor…), com a nivell emocional (relaxar, excitar, activar,…). Per aquest motiu hem de vigilar amb alguns aliments molt comuns entre els adoles- cents, que els creessin un efecte indesitjat:

Excés de sucres refinats: sucre comú, begudes ensucrades ( gasoses, nèctars de fruita, batuts artificials), llaminadures, caramels i dolços de tot tipus, galetes, brioi- xeria industrial, xocolates. En primer lloc acidifica el Ph sanguini, fent-los més vulnerables a con- treure malalties. També l’excés de fòsfor que contenen els sucres genera una pèrdua de mine- rals com el calci dels ossos. I el més important, aquests sucres són d’absorció ràpida, és a dir, passen ràpidament al nostre torrent sanguini donant-nos uns valors glicémics molt elevats durant poc temps i caient aquests valors dràsticament al poc temps, creant-los estats hipoglucémics.

Traduint-ho a un llenguatge energètic, el sucre ens donarà massa energia molt puntualment, creant al poc temps de consumir-ho, excitació, hiperactivitat, nerviosisme, i al poc temps quan baixen aquests nivells estarem esgotats, sense energia i amb fatiga.

Estimulants: com la cafeïna, teina, o qualsevol tipus de droga. A nivell energètic, ens trobem amb un efecte semblat al del su- cre, però amb la diferència que aquí no hi ha una aportació extra d’energia, i que per tant aquest in- crement d’activitat serà consu- mida de les nostres reserves, es- gotant la nostra energia vital.

Desordre alimentari: És molt important respectar uns horaris de menjar, donant ordre i regularitat a la nostra alimentació i com a conseqüent a nosaltres.

Excés de carn i sal: Aquests aliments tenen una energia molt extrema de contracció, al contra- ri que els sucresi alcohols que tenen una energia expansiva extrema. Això ens portas a crear una condició yang o de contracció que ens crea la necessitat de consumir aliments de l’altre extrem com són els sucres, per compensar. Això crea una altra vegada una muntanya russa energètica i emocional.

Una alimentació sana i natural, basada en cereals integrals, proteïnes (preferiblement d’origen vegetal), algues, verdures, fruites, llavors i fruita seca, endolcidor i begudes naturals, els aportarà aquesta energia i vitalitat necessàries. Els donarà solidesa, concentració, equilibri, pes estable, i emocions sense alts i baixos.

Els cereals integrals: com l’arròs, el mill, la quínoa, són font de sucres de qualitat, sucres complexos d’absorció lenta, que a més gràcies a la fibra, el seu pas al torrent sanguini serà més gradual. Els dóna una energia estable i duradora, alhora que els nodreix i alimenta.

Proteïnes: Preferiblement d’origen vegetal com els llegums, el tofu, el seitan, el tempeh, que els aportessin al costat del cereal una proteïna completa, lliure de grei- xos, lleugera i saludable. No obstant això no hem d’oblidar alternar-la amb una mica de proteïna d’origen animal al llarg de la setmana, com el peix blau fresc, o uns ous de qualitat que ens donaran la vitamina B necessària.

Algues: És una excel·lent font de minerals. Conté fins a 20 vegades més minerals que les verdures. És lliure de sucres i grasses, i a més ens ajudés mantenir uns ossos, pell i cabell forts i sans.

Verdures: És imprescindible el seu consum diari. S’ha de menjar almenys una vegada al dia verdura verda en cocció lleugera (bullit curt, escaldat, etc) per tal de mantenir al màxim les seves vitamines, minerals i frescor. Igual d’importants són les verdures d’arrel que ens aportessin dolçor, molt important en els joves d’avui dia, envoltats moltes ve- gades d’hostilitat i agressivitat. Les verdures rodones i d’arrel com la carabassa, la ceba, la chirivía, el nap o la pastanaga, han de cuinar-se en coccions més llargues, per així potenciar la seva dolçor, alhora que els nodreix.

Fruites: Font de vitamines, en general estan compostes per aigua sucres d’absorció ràpida, fibra, vitamines i minerals. Serà ideal per refrescar en èpoques caloroses. És aconsellable el seu consum fora dels àpats per facilitar així la correcta digestió i absorció de les proteïnes vegetals. En climes freds és aconsellable consumir-les en forma de compota, papillot, o altres coccions per tal de no refredar- nos excessivament.

Llavors i fruita seca: mai crus, sempre lleugerament torrats per poder digerir-los correctament. Són una important font d’àcids grassos instaurats, molt necessa- ris i beneficiosos per al nostre or- ganisme, fibra, vitamines, mine- rals.

Endolçadors i begudes naturals: com per exemple els sucs de fruita naturals, el suc concentrat de poma, el amasake i les melasses procedents de la fermentació de cereals, són riquíssims alhora que ens endolceixen d’una forma mes saludable. Tota aquesta informació cuinada i digerida correctament pot ajudar a molts adoles- cents i pares que es trobin en aquesta situació, donant una altra eina amb la qual lluitar.

Aquest concepte d’alimentació no solament els ajuda en el dia a dia, sinó que és qualitat i salut per a tota la seva vida. La frase «som el que mengem» ha de fernos reflexionar a l’hora d’alimentar-nos a nosaltres i als nostres fills, ja que aquests són el futur.

Medicína natural – Nutrició natural i energètica