DOCTOR JORDI FORÈS Metge especialista en homeopatia, medicina ortomolecular, ozonoteràpia i medicina natural

“Ens centrem en les causes, no només en els símptomes”

La medicina integrativa és un enfocament que combina la medicina tradicional per cercar un diagnòstic global que tracti i resolgui les causes que causen una malaltia

Manresa | 29·02·24 | 07:00

El doctor Jordi Forés és un reputat especialista en teràpies de Medicina Biològica i Naturista, amb una àmplia experiència i labor en Homeopatia, Ozonoteràpia i Medicina Ortomolecular. Al llarg de la seva trajectòria el Dr. Forés ha combinat la seva labor assistencial amb una important activitat investigadora i divulgativa. En aquest sentit, és autor de diversos llibres i articles científics de l’especialitat. Amb clíniques a Manresa, Barcelona i Andorra La Vella, el Dr. Forés comparteix amb Regió7 la seva experiència.

Què és la medicina integrativa?

La Medicina Integrativa és la medicina que engloba la medicina convencional que tots coneixem, i les medicines complementàries. La medicina convencional en les darreres dècades ha evolucionat molt, amb noves tècniques quirúrgiques, tècniques de diagnòstic més avançades, i tractaments que ens ajuden moltes vegades en situacions complexes amb el pacient, i nosaltres com a Metges que fem medicina integrativa, utilitzem, si és necessari, tots aquests recursos que ens ofereix la medicina convencional però alhora, ho complementem amb la pràctica mèdica de les diferents medicines complementàries, que també han evolucionat molt en els darrers anys, i tot això fa que puguem ajudar a millorar o curar d’una manera més integral al nostre pacient. Utilitzem els millors recursos tant de la medicina convencional com de les medicines complementàries per restablir la salut del pacient.

Què ens pot aportar, com a pacients, tractar-nos amb medicina integrativa?

Tractem a la persona en la seva globalitat. Això vol dir que tenim en compte l’aspecte físic, psíquic i social del pacient. Només així, fent una valoració global de tots aquests aspectes podem arribar a trobar la causa per la qual el pacient ha emmalaltit. No ens quedem només amb el problema concret que ha fet que el pacient ens vingui a consultar, sinó que valorem tots els altres aspectes per esbrinar què ha fet que acabi patint una malaltia concreta.

És per aquest motiu, que les consultes en Medicina Integrativa són llargues perquè necessitem molt temps per, primer escoltar tot el que ens explica el Pacient, i després, per preguntar-li sobre altres problemes físics que ha patit i pateix el pacient, encara que no tinguin aparentment res a veure amb el motiu de consulta, per preguntar-li sobre els aspectes psicològics, és a dir, com se sent emocionalment,com dorm, si pateix estrès en el dia a dia, si està content o trist, si està bé a la feina, amb la família.Ens interessa saber com menja, quins aliments acostuma a menjar i quins no, com és la seva digestió. D’aquesta manera podem començar a valorar d’una forma global al pacient i començar a entreveure perquè ha acabat patint una malaltia concreta.

Utilitzem llavors, si ho creiem convenient, els recursos diagnòstics al nostre avast, com són les anàlisis de sang o proves radiològiques, però també altres proves com les anàlisis de cabell per esbrinar toxicitat de metalls pesants que poden generar diferents malalties cròniques o anàlisis de la flora intestinal per descobrir alteracions de la probiòtica responsable de moltes malalties, anàlisis de minerals en sang, que tant la seva deficiència com el seu excés poden ocasionar molts problemes.

Tot això ens dona l’oportunitat d’esbrinar quina és realment la causa per la qual pateix una o altra malaltia, i així poder establir no només un bon diagnòstic, sinó també un tractament que permeti resoldre la causa i no només el símptoma.

Sembla molt interessant tot això, podria posar-nos un exemple pràctic?

Suposem que arriba a la consulta un pacient de 48 anys que em visita perquè els darrers sis mesos ha patit 4 angines tractades amb antibiòtics i dues bronquitis també tractades amb antibiòtics i inhaladors. Em diu que normalment no patia cap mena d’infecció, que potser a l’hivern havia tingut algun refredat però poc més.Està preocupat perquè darrerament no para de tenir infeccions. Les anàlisis que li han fet, surten bé,però ell no ho veu normal, pensa que passa alguna cosa que fa que estigui sempre malalt. Començo a preguntar per esbrinar que li ha passat realment perquè estigui patint aquestes infeccions des de fa 6 mesos.

No té cap malaltia crònica, que li hagin diagnosticat, ni tampoc té antecedents familiars importants. Sempre ha gaudit de bona salut. Sempre ha cuidat la seva alimentació i fa esport de forma regular. M’explica que fa 9 mesos ha deixat de fer esport. El motiu va ser que la seva parella el va deixar i això li va afectar molt. Des de llavors va començar a menjar malament, principalment sucres, refinats, entrepans, xocolates perquè no volia anar a comprar ni cuinar com

abans feia. Es sent trist, sense ganes de relacionar-se ni de sortir de casa i per això va deixar de fer esport. Va començar a dormir malament, a tenir digestions passades, amb gasos i restrenyiment.

El pacient considerava que patir totes aquestes malalties en els darrers 6 mesos no era normal, i tenia tota la raó. El xoc emocional que va patir quan la seva parella el va deixar, li va provocar un estat depressiu que va fer que deixés de practicar esport i comencés a menjar molt malament, amb digestions pesades, gasos i alteració del trànsit intestinal. Vaig programar-li una anàlisis de femta on va sortir una alteració de la probiòtica generalitzada, principalment, la flora immunomoduladora que s’encarrega de mantenir el nostre sistema immunològic en forma.

El seu estat depressiu mantingut en el temps, va fer que el seu sistema immunològic es veiés compromès.També, una mala alimentació a base de sucres, refinats,menjar ràpid, va fer empitjorar el seu estat general, alterant la flora intestinal i agreujant l’estat anímic, el sistema digestiu i el seu sistema immunològic.

Podem tractar les angines,les bronquitis i els altres refredats que ha anat patint aquest pacient amb medicaments que només tracten el símptoma, però entrarem en un cercle viciós, si no som capaços de poder diagnosticar la causa per la qual ha acabat patint totes aquestes infeccions.

Quines són les medicines complementàries que s’utilitzen en la medicina integrativa??

Totes aquelles teràpies complementàries de les que hem tingut evidència de la seva eficàcia. N’hi ha moltes, però les que jo practico en el meu centre des de fa més de 30 anys són: la medicina ortomolecular, la teràpia neural, la hipertèrmia profunda, l’homeopatia i l’ozonoteràpia.

La medicina ortomolecular, com pot ajudar a prevenir la malaltia utilitzant nutrients, i substàncies naturals presents en els aliments?

El cos humà és la màquina més perfecta que existeix al planeta. Estem formats per milions de cèl·lules, unes treballen conjuntament i d’altres ho fan de forma independent, però totes elles estan funcionant 24 hores al dia sense descans pel nostre benefici. Aquestes cèl·lules necessiten de un bon combustible per poder funcionar, i aquest combustible a vegades serveix per a totes les cèl·lules, però d’altres necessiten un combustible molt específic. Aquest combustible és causat pel què mengem. Els aliments que mengem tenen uns nutrients com són les vitamines,els minerals, l’aigua, els aminoàcids, carbohidrats, lípids i enzims. Aquests són els nutrients bàsics per tal que les nostres cèl·lules puguin treballar adequadament sense descans. Tots aquests nutrients, els necessitem a tots, ells estan involucrats en tots els processos bioquímics del nostre organisme. Tots aquests nutrients, en més o menys mesura són bàsics per mantenir el nostre sistema immunològic, per poder reparar els nostres teixits, poder pensar i sentir, poder dormir, caminar, en definitiva, són bàsics per la vida mateixa.

La deficiència d’algun d’aquests nutrients, no han de ser tots ells, fa que el nostre organisme comenci a fallar, i ens n’adonem quan comencem a emmalaltir. Perquè no passi això, és important menjar d’una forma correcta i equilibrada. Però tot i així, l’estrès, la vida sedentària, l’alcohol, el tabac, la contaminació mediambiental i l’alimentació anomenada fast-food, entre d’altres, ocasionen un deficit extra d’aquests nutrients bàsics per la vida.

La medicina ortomolecular, que va néixer amb Linus Pauling, premi Nobel de química i de la pau als anys 1957 i 1962, el seu objectiu és tractar i prevenir les diferents malalties a través de suplements de vitamines, minerals,aminoàcids, lípids, probiòtics, fitonutrients, etc que busquen restablir l’equilibri bioquímic cel·lular i axi restablir la salut. Per aquest motiu hem de fer un estudi molt exhaustiu de cada persona per tal de saber quin suplement necessita en cada cas per aconseguir millorar la seva salut.

Moltes vegades, amb un canvi en l’alimentació, n’hi hauria prou per restablir la salut, però moltes altres, necessitem de l’administració de suplements nutricionals a altes dosis per tal d’aconseguir restablir l’equilibri.

La medicina ortomolecular actua nodrint amb els nutrients adequats les mancances que puguem tenir, restaurant l’equilibri. Ens ajuda també a una bona desintoxicació, eliminant els residus tòxics

que eventualment podem tenir i d’aquesta manera poder aconseguir una millor assimilació dels nutrients.

Ha parlat sobre la hipertèrmia profunda, en que consisteix i com considera que ens pot ajudar?

La hipertèrmia profunda, també coneguda com a radiofreqüència, és un tipus de corrent que a través d’un massatge amb uns elèctrodes ens ajuda a portar oxigen i nutrients a les cèl·lules danyades, i alhora ens ajuda a eliminar residus tòxics i millorar el seu drenatge.

Quan aquest forma d’energia penetra en el nostre cos a través d’aquests elèctrodes, se sent com una calor agradable, que és un augment de la temperatura del teixit danyat. Això provoca un augment de l’oxigenació de la cèl·lula facilitant el seu drenatge. També té una gran eficàcia analgèsica, eliminant el dolor, millorant la microcirculació, estimulant el col·lagen i l’elastina que han estat alterades.

És una gran tècnica que ens ajuda amb malalties com l’artrosi, protrusions, hèrnies discals o qualsevol altra patologia articular.

L’any 1998, conjuntament amb el Dr. Calvet, pioner en el desenvolupament d’aquesta tècnica, varem realitzar els primers protocols per tractar les diferents patologies articulars, amb molt bona acollida, pels seus resultats, per part de metges i fisioterapeutes, encara vigents en el dia d’avui.

Com aborda el tema de l’estrès i els bloquejos emocionals en la seva pràctica i com pot influir això en la salut global del pacient?

L’estrès i els bloquejos emocionals, són problemes diferents.

L’estrès com a tal, no hauria de suposar cap problema si aquest és puntual. Si ens estressem per arribar tard a algun lloc, o ens estressem per presentar un treball, o per viatjar, aquest estrès puntual, no sol generar cap problema. El que sí que genera un problema és l’estrès mantingut en el temps. Aquelles persones que quan van a treballar, estan sempre tenses o estressades per la feina o els companys, aquelles persones que s’estressen pel seu dia a dia, o que simplement es senten estressades cada dia pel motiu que sigui, això ens genera un problema. L’estrès activa el cortisol plasmàtic, augmenta l’adrenalina, i això provoca tota una sèrie d’alteracions metabòliques al nostre cos que fa que puguem tenir problemes del son, problemes digestius com restrenyiment, diarrea o digestions pesades, acidesa, irritabilitat, canvis de caràcter, esgotament físic i mental, problemes cardiovasculars com hipertensió o palpitacions, canvis del hàbits alimentaris, contractures cròniques, entre altres problemes. Quan un pacient ens ve a consultar per un problema concret, moltes vegades, la causa pot estar relacionada perfectament amb l’estrès que està patint des de fa temps, i només ajudant-lo a gestionar i solucionar el seu estrès aconseguirem millorar la seva salut, per això és important poder fer un bon diagnòstic de la causa que li provoca la malaltia.

El bloqueig emocional es un mecanisme de defensa que ens impedeix poder sentir les emocions amb normalitat, ens impedeix pensar amb claredat i afecta a les nostres conductes del dia a dia. Tots hem passat en algun moment de la nostra vida per algun bloqueig emocional, i moltes vegades el podem gestionar correctament, però d’altres no podem o no sabem com gestionar-ho, i això fa que ens afecti al durant molt temps, al nostre comportament en relació al bloqueig que hem tingut. Els símptomes del bloqueig emocional poden ser ansietat o nerviosisme, falta de motivació, dificultat per prendre decisions, inseguretat, evitació de confrontament, gelosia, desànim per fer qualsevol cosa, proscrastinacio, etc. Hi ha diversos motius pels quals podem patir un bloqueig emocional, alguns d’ells poden ser: la mort repentina d’un ésser estimat, ruptura sentimental, acomiadament laboral, xoc traumàtic per un accident o una agressió, entre d’altres. El bloqueig emocional, es un problema si s’allarga en el temps i ens comença a condicionar la nostra manera d’actuar, obstaculitzant els nostres reptes i la nostra manera de relacionar-nos amb els altres.

Quan veig que un pacient pateix un bloqueig emocional, en parlem, en aquests casos la terapia Wingwave ens ajuda a poder desbloquejar-l’ho definitivament.

Què és això del mètode Wingwave©?

El mètode Wingwave© permet dissoldre bloquejos emocionals de tota mena, de manera ràpida, eficaç i duradora. Aquest mètode utilitza tres tècniques que són molt potents de forma aïllada, però treballades conjuntament fan que aquest mètode sigui molt efectiu amb molt poques sessions. Aquestes tècniques són l’EMDR, la PNL i el test O’ring, la seva combinació permet arribar a traumes o bloquejos tant conscients com inconscients que no ens permeten gaudir d’una vida plena. Al mateix temps també té una gran eficàcia quan es volen assolir objectius tant sigui en el món de l’esport professional o amateur, els negocis o qualsevol repte que se’ns presenti.