Descobreix al següent article quina és la relació del safrà i l’equilibri emocional.

L’equilibri emocional és igual d’important que tenir cura física.

Hem de ser conscients que ser capaç d’escollir com sentir-nos en cadascuna de les situacions que vivim, és una de les habilitats de la intel·ligència emocional, i que reconèixer i acceptar les nostres emocions, sobretot quan es manifesten desagradables, és sinònim d’equilibri emocional .

Això no obstant, quan les emocions negatives s’allarguen en el temps i sobrepassen les positives, es produeix un desequilibri emocional i, com a conseqüència, un baix estat d’ànim.

En aquest sentit, hi ha plantes que ajuden a l’equilibri emocional ia mantenir l’estat d’ànim, entre les quals hi ha el safrà.

La flor del safà correspon a l’espècie botànica Crocus sativus L. de la família Iridaceae. El nom genèric prové de la paraula grega “Kroke”, filament, en al·lusió a la part utilitzada (estigma). El nom específic sativus expressa la seva condició de planta cultivada.

Els principals components són el safranal, principal responsable de l’aroma del safrà, i la crocina, carotenoide responsable del seu color característic. L’olor distintiva apareix durant l’assecat i l’emmagatzematge del safrà.

Diversos estudis científics n’avalen els efectes per a indicacions terapèutiques molt diferents.

Amb una eficiència provada per estudis clínics, hi ha una sèrie d’evidències de les propietats beneficioses del safrà per mantenir una bona salut mental.

Algunes són:

  • El seu potencial enorme en el tractament d’alteracions de l’ànim és una de les seves propietats prodigioses i menys conegudes. El causant n’és un dels compostos, el safranal, un regulador dels nivells de melatonina, l’hormona responsable del son, però també dels estats d’ànim. En diversos estudis s’ha pogut comprovar que les persones que prenien safrà, almenys durant 6 setmanes, experimentaven un ànim més positiu i menys sensació de tristesa.
  • Font de vitamines (vitamina C, vitamines B1, B2, B3, B6 i B9) i minerals (com magnesi, potassi, ferro, zinc, sodi i fòsfor).
  • Alleugereix la síndrome premenstrual: un estudi publicat a An International Journal of Obstetrics and Ginaecology demostra que després de prendre extracte de safrà durant 3-4 cicles menstruals, les dones mostren menys molèsties, millor estat d’ànim i menys depressió premenstrual. En particular, es van observar millores en l’estat d’ànim, els dolors i la sensibilitat de les mames.
  • Millora la memòria i capacitat d’aprenentatge, així com protegeix el benestar neuronal: el safrà té dues característiques que el converteixen en un bon aliat de les neurones: té molta afinitat per les cèl·lules nervioses ia més és antioxidant. Aquestes dues qualitats juntes s’han vist ajuden a alleujar la simptomatologia en malalties neurodegeneratives com el Parkinson o l’Alzheimer.
  • Combat radicals lliures gràcies al poder antioxidant de dos dels seus components: la crocina i el safranal. L’ús habitual del safrà protegeix els teixits corporals (especialment el cervell, el cor, el fetge, els ronyons i els pulmons) davant dels compostos tòxics naturals o artificials.
  • Augmenta el flux sanguini a la retina facilitant la recuperació de l’ull i ajudant a alleujar la degeneració macular relacionada amb l’edat.
  • Té cura de la salut cardiovascular i normalitzar la tensió en casos d’hipertensió arterial.
  • El safrà es pot utilitzar per afavorir el control de pes, ja que ajuda a disminuir la gana.

Com podeu comprovar, la natura posa al nostre abast una diversitat infinita de recursos que contribueixen a millorar el nostre benestar.

És important entrenar el nostre cervell perquè aprengui a pensar en positiu i ens ajudi a veure la vida amb més optimisme. Encara que en alguns moments ens podem entristir cal recordar que és allà on plantes, com el safrà, ens poden ajudar a donar una empenta de positivisme als nostres pensaments.