Davant d’una de les majors crisis sanitàries dels últims anys i a l’marge de les indicacions pròpies de com prevenir el contagi de coronavirus (com rentar-nos les mans, esternudar i / o tossir al colze i seguir les recomanacions pel que fa a l’assistència o no a classes i treball), és important pensar en com enfortir el teu sistema immunològic.

Com funcionen els suplements per reforçar el teu sistema immunològic?

La força de el sistema de defensa natural de el cos resideix en les seves cèl·lules immunològiques, denominades limfòcits. La majoria dels suplements de reforç immunològic funcionen millorant la resposta dels limfòcits, davant de qualsevol amenaça externa (antígens).

 • Equinàcia: té propietats antiinflamatòries, estimula la immunitat i augmenta el nombre de leucòcits, facilitant l’eliminació de toxines de el cos. Els complements a força d’extracte de equinàcia resulten eficaços no només en la prevenció, sinó també en casos d’infeccions (grip, refredat) i ajuden a suportar els símptomes associats (mal de cap, secreció nasal, congestió) escurçant la durada i intensitat de els mateixos.
 • Vitamina C: Un dels complements alimentaris indispensables quan arriben els canvis d’estació i que no pot faltar en qualsevol multivitamínic que es preï és la vitamina C o àcid ascòrbic. Es tracta d’una vitamina hidrosoluble, la qual podem incloure en la nostra alimentació a través de fruites com els cítrics, kiwis, maduixes i verdures i hortalisses com el pebrot, el tomàquet o les cols. Fruits com el camu camu, l’acerola o el gavarrera avui dia són considerades les fruites amb major aportació de vitamina C (1000-1500 mg / 100gr) de manera que els complements de vitamina C elaborats a partir d’aquestes, són els més recomanables .
 • Vitamina D: És una vitamina liposoluble i un nutrient essencial, de manera que ha de ser aportada de forma externa a través de suplements o a través de la dieta. La vitamina D3 és la seva forma activa i actua com a hormona en el nostre cos a l’ésser sintetitzada en la nostra pell a partir de la seva conversió gràcies als raigs ultraviolats de el sol. Les seves propietats inmunoreguladoras augmenten la maduració i proliferació dels limfòcits i redueixen respostes pro-inflamatòries.
 • Gelea reial: es tracta d’un concentrat alimentari natural que conté vitamines de el grup B, A, C i E, minerals (calci, ferro, seleni i coure) i àcids grassos insaturats. Ens aporta també minerals com el ferro, calci, zinc o potassi. És per això una bona font d’energia i vitalitat en aquells moments en què el cos i la sistema immune et demanen un plus de salut i energia.
 • Pròpolis: És el “antibiòtic natural” per excel·lència. Aquesta substància resinosa, que les abelles utilitzen per cobrir el rusc, és un producte altament ric en nutrients que exerceix una acció positiva en l’organisme. Té la capacitat de combatre fongs, virus i bacteris, i augmenta la resistència global davant les agressions externes. Per tant, s’han de prendre en cas d’una baixada de defenses o un possible contagi d’infeccions.
 • Gingebre: és una arrel de sabor picant que ajuda a prevenir la grip, els dolors i les infeccions, i contribueix a la bona salut cel·lular gràcies als seus potents antioxidants.
 • Farigola: és un gran estimulant de sistema immunitari que actua com antiespasmòdic sobre els bronquis, protegeix de l’acció dels bacteris i és expectorant.
 • Ungla de gat: Aquesta planta enfiladissa provinent del Perú ha estat utilitzada durant més de 2000 anys en el tractament popular de múltiples afeccions d’origen inflamatori ja que posseeix propietats analgèsiques, antifúngiques i antivirals. Un reforç “extra” per a les defenses en cas d’estar amb tractaments agressius com poden ser sessions de ràdio o quimioteràpia o tractaments amb corticoides, a més de tots aquells estats en què el sistema immune es troba debilitat.
 • Reishi, shiitake, maitake i cordyceps (micoterapia): És el terme que utilitzem per referir-nos a l’ús terapèutic de determinats fongs a la medicina tradicional xinesa i japonesa que a poc a poc arriben a occident amb la intenció de reforçar de forma natural les nostres defenses. Aquests fongs són rics en beta-glucans o vitamines de el grup B, amb acció antibacteriana que aconsegueixen preparar el sistema immune per donar una ràpida resposta de les nostres defenses enfront de bacteris i virus patògens.

Conclusió:

Com hem vist, hi ha diferents opcions naturals i plantes, per enfortir el sistema immunològic, i aconseguir així que les nostres defenses estiguin preparades per combatre virus i bacteris.

Recorda també que una alimentació saludable amb riquesa de fruites i verdures, així com la pràctica d’esport i bons hàbits, contribueixen de manera significativa a un organisme sa i capaç d’afrontar els grans desafiaments.

Advertiments:

 • Els complements alimentaris no substitueixen una dieta equilibrada, variada i suficient.
 • Consulta sempre amb un professional de la salut abans de prendre complements alimentaris.