Al·lèrgia o intolerància alimentària? – Les al·lèrgies alimentàries i les intoleràncies alimentàries poden cursar amb símptomes similars, però es tracta de dues afeccions que difereixen considerablement entre si.

  • Les al·lèrgies són produïdes com una reacció del sistema immunològic, mentre que les intoleràncies es deuen a un problema en el sistema digestiu.

  • Mentre que les al·lèrgies alimentàries poden arribar a causar reaccions greus i fins i tot la mort si no es tracta el xoc anafilàctic o anafilaxi, en el cas de les intoleràncies, no sol requerir un tractament d’urgència encara que siguin molèsties contínues.

  • És fonamental retirar completament de la dieta l’aliment que actua com a al·lergen, així com evitar el seu contacte o inhalació. En canvi, les persones amb intolerància a algun aliment o component, poden ingerir petites quantitats d’aquest producte sense que això generi símptomes.

  • Les intoleràncies poden millorar o arribar a desaparèixer amb el temps, mentre que en les al·lèrgies l’aliment seguirà sent considerat com un al·lergen.

Ens centrarem en les intoleràncies:

Les causes de les intoleràncies alimentàries poden ser molt diverses: deficiències enzimàtiques, reaccions a substàncies químiques presents en els aliments, sensibilitat als additius …

És probable que alguns aliments puguin ser la causa d’aquestes molèsties. Si aquest és el cas, després de la identificació d’aquests aliments i els canvis posteriors en la dieta, les malalties milloressin o fins i tot poden desaparèixer completament.

A la nostra consulta detectem intoleràncies alimentàries amb el test ImuPro Plus que es realitza mitjançant una completa anàlisi de sang.

Però, com funciona aquest test realment?

A causa de afeccions a l’intestí prim motivades per estrès, infeccions o medicaments o altres components dels aliments que normalment no arriben al torrent sanguini, són identificats com a antígens pel sistema immune desenvolupant anticossos IgG específics contra ells.

Es creen immuno-complexos que poden dipositar-se en diferents teixits, òrgans o en el sistema circulatori. Aquests immuno-complexos s’eliminen per mitjà de la reacció inflamatòria. Quan això succeeix una i altra vegada, es pot originar un procés de tipus crònic. El test detecta a la sang els anticossos específics als aliments.

Símptomes de la intolerància alimentària i en els quals el test pot ajudar-te:

  • Flatulència, restrenyiment, diarrea o còlon irritable.

  • Migranyes, fatiga crònica o, fins i tot, depressió.

  • Problemes de pell (picor, atòpia, psoriasi).

  • Canvis sobtats de pes, d’un dia a un altre.

  • Cansament després del menjar.

  • Si hi ha aliments que no toleres.

  • Si els teus dolències milloren amb el dejuni.

Et sona familiar algun d’aquests símptomes ? Consulta’ns si estàs interessat o t’ha sorgit algun dubte.