L’hivern en medicina tradicional xinesa  és l’estació de l’any amb menys hores de llum, fred i humitat, d’inclemències climatològiques i també de celebració de les festes nadalenques; tot això fa que en aquest període de l’any sentim la necessitat de recolliment i interiorització.

Convida a protegir-se en llocs abrigats per conservar la calor i no permetre que l’organisme corri el risc de patir les conseqüències del fred.

En medicina tradicional xinesa els RONYONS són els governants de l’hivern: qualsevol problema ossi o una disminució de les facultats mentals pot suposar una trucada d’auxili d’aquest òrgan.

Respecte al seu aspecte sensorial, el ronyó comunica amb les orelles permetent així el sentit de l’oïda i l’audició.

Es curiós que orella i ronyó tinguin una forma molt semblant, similar al seu torn a la de l’embrió humà, que es desenvolupa en un medi aquós a través del qual es transmet el so.

L’element que s’associa amb el ronyó és l’AIGUA, amb el qual s’identifica el principi fonamental de la vida tal com demostra el fet que el cos humà està compost en aproximadament un 75% d’aquest preuat líquid.

Així mateix, l’aigua forma el que podríem anomenar el “sistema circulatori” de la Terra a l’incloure la pluja, la neu que s’acumula a les muntanyes, els rius, els llacs, els corrents, els mars i oceans i fins als núvols.

Té la funció de filtrar els líquids impurs, separant la part pura que envia al Pulmó (ascens dels líquids) i la impura que es desa a la bufeta.

L’emoció predominant de l’hivern és, en MTX, la POR: una actitud permanentment temorosa davant la vida, la negativitat constant o les fòbies, per exemple, poden danyar l’energia renal fins al punt que provoquin l’aparició de lesions orgàniques importants.

Els ALIMENTS d’origen vegetal que tenen afinitat amb el RONYÓ i afavoreixen la seva funció són:

Fruita i fruita seca: raïm, pruna, llimona, mandarina, taronja, síndria, mora, gerd, pruna, nous, pistatxos, pipes de gira-sol.

Verdures, llegums i cereals: pastanaga, ceba, porro, api, carabassa, all, api, espàrrecs, soja verda, fonoll, blat verd i blat sarraí, civada, blat de moro, mill, mongetes azuki, llenties, col, ordi, blat de moro.

Espècies com pebre negre, comí, canyella, clau, romaní, julivert, anís estrellat, ginseng.

Els Aliments que tenen afinitat amb la BUFETA: alfals, espinacs, brots de soja, algues, gavarrera, canyella en branca, meló i síndria.

I per acabar un consell per cuina: coccions llargues a temperatures més baixes amb menys aigua.

Prioritzar menjars que ens donin calor interna: sopes i estofats, verdures d’arrel, verdures de fulles verdes, cereals integrals i algues marines.

Aquests aliments específics ajuden a enfortir els ronyons, elevar les emocions, nodrir el cos, mantenir la calor i l’ajudarà a conservar l’energia.

FELIÇ I SALUDABLE HIVERN !!