L’ALIMENTACIÓ EN EL CÀNCER – Coneixem bé la importància que l’alimentació te sobre la nostra salut, sobretot quan parlem de malalties com el càncer, on està demostrat el paper que els aliments juguen en la prevenció d’aquesta malaltia.

Sabem que el consum excessiu de proteïnes animals en forma de carn i embotits són factors de risc en el càncer de colon, per exemple. I que un consum diari i variat de fruita i verdura, gràcies al seu contingut en fibra vegetal i antioxidants, redueix el risc de patir aquesta malaltia.

No obstant no es parla tant del que hauríem de menjar quan aquesta malaltia ja esta desenvolupada i hem començat un agressiu tractament de quimioteràpia.

Aquests tractaments generen una important intoxicació a l’organisme, on fàcilment el pacient, sessió darrera sessió es va debilitant, donant lloc a una baixada de les defenses naturals, apareixen episodis molt desagradables de nàusees, vòmits, canvis en la percepció dels sabors, dificultat en la digestió o diarrees entre els més freqüents.

A la consulta tenim molt en compte la salut i el benestar dels nostres pacients, oferint un canvi d’alimentació que te en compte l’estat del pacient i de la malaltia. Donant una serie de recomanacions que ajudaran en primer lloc a que aquests desagradables símptomes desapareixien, i alhora procurar que el cos estigui en les millors condicions per poder lluitar contra la malaltia.

Tot seguit anem a veure alguna d’aquestes solucions pràctiques per aquestes situacions:

  • Primer de tot per tal d’ajudar a millorar les nostres defenses naturals i que el cos recuperi tota la seva capacitat de recuperació us recomanem una sopa de miso. Aquesta interessant sopa de fàcil a elaboració, conté verdures, alga wakame (rica en minerals) i miso, un ferment vegetal que conté probiòtics de molt bona qualitat que ens ajudaran a millorar les defenses, enfortir el sistema digestiu, i de retruc recuperar la vitalitat.

  • En cas de patir episodis de diarrea, ens ajudarà a aturar-ho i reequilibrar la pèrdua de minerals, fer una beguda amb kuzu, l’arrel d’una planta, que podem trobar en forma de pols, és molt rica en minerals, i dissolta en aigua freda i cuinada uns minuts resultarà ser molt eficaç.

  • Si es tenen nàusees i vòmits, les cireres de umeboshi, gracies a la seva concentració en sals minerals i probiòtics naturals ens ajudaran a frenar aquests desagradables símptomes. Aquestes cireres són un ferment vegetal molt apreciat a orient per les seves propietats terapèutiques, que s’ha usat a nivell medicinal durant centenars d’anys.

Tots aquests consells serán més eficaços, si alhora, reduïm una serie d’aliments que en aquest moment vital, no ens són favorables.

A evitar:

  • Cervesa, vi, ni cap tipus d’alcohol, o vinagre.

  • Sucres refinats de tot tipus, inclòs els integrals o morens.

  • Dolços, bolleria, pastissos, caramels, gelats i tot tipus de productes que puguin contenir sucres.

  • Begudes artificials, coles, refrescos, inclús sucs de fruita artificials.

  • Excés de fruita crua, sobretot les fruites tropicals, podem utilitzar fruita local i de temporada cuinada en forma de compota o el forn.

  • Productes excessivament refinats o processats. Millor utilitzar aliments integrals sense refinar.

Uns bons consells:

  • Procura portar una alimentació equilibrada, simple i frugal.

  • Utilitza les coccions adequades per a cada aliment, ajudant a conservar les propietats d’aquests i alhora facilitar la digestió al teu cos.

  • Mastega i ensaliva molt bé tot el que et posis a la boca. Com a mínim 30 vegades cada queixalada.

  • Sopa aviat i lleuger.

  • Menja poc i sovint. Procura fer 5 o 6 ingestes al dia.

Demana’ns ajuda per posar ordre a la teva alimentació, farem una dieta adaptada a les teves necessitats, et procurarem totes aquelles receptes que puguis necessitar, i si convé venim a casa a ensenyar-te a cuinar aquests plats.