Alimentació Natural Tardor – És important , en l’alimentació reprofitar els productes de temporada ja que, sobretot, en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les en el seu millor moment, quan són més sans i saborosos, més ecològics i barats ja que completen el seu calendari natural, mantenint així seves propietats nutricionals, textura, olor i sabor.

Verdures de tardor:

  • Albergínies, pebrots, tomàquets i pastanagues, ens aporten una gran quantitat d’antioxidants, que protegeixen a l’organisme, reforcen el sistema immune i ajuden a prevenir l’aparició de malalties.

  • Carbassa, carbassó i cogombre: Tant la carabassa com el carbassó aporten fibra soluble molt beneficiosa per als intestins. El cogombre té un alt contingut en aigua i vitamines. Per els seus colors, sabem que contenen vitamines antioxidants.

  • Espinacs, coliflor, nap i porros; més tard vénen les cols de Brussel·les, carxofes i, finalment, bledes, cards i fonoll. Al desembre s’inicia la temporada de la col, el bròquil i l’api. Totes aquestes verdures són riques en fibra i potassi, i les de fulla de color verd intens contenen gran quantitat d’àcid fòlic.

  • Endívies, enciams i escaroles: Totes aquestes verdures de fulla verda contenen molta aigua i fibra i aporten poquíssimes calories. També són molt riques en àcid fòlic.

  • Moniatos: ric en vitamina C i ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang.

Fruites de tardor:

  • Caquis: Contenen gran quantitat d’aigua i de fibra. Destaca el seu contingut en potassi i vitamines A i C.

  • Xirimoies: baixa en greixos i rica en minerals com el fòsfor o vitamines del grup B i C.

  • Magranes: rica en antioxidants. Conté poques calories, ja que té molta aigua. El mineral més abundant és el potassi, i destaca també la seva elevada quantitat de tanins.

  • Pomes: alt contingut en aigua i en fibra, i aporta molt poques quilocalories. A més, és rica en flavonoides, que tenen propietats antioxidants. Si es consumeix crua, estimula el trànsit intestinal, i si es menja cuita o ratllada, produeix pectina amb efectes astringents.

  • Pera blanquilla: És una fruita amb un alt contingut en aigua i fibra. També conté potassi i tanins amb efecte astringent.

  • Raïm: Són fruites riques en sucres i que contenen una quantitat significativa d’àcid fòlic i de vitamina B6. A més, el raïm conté flavonoides i els tanins, amb efectes antioxidants i anticancerígens.

És important parlar de les olives, perquè també són un fruit que es recol·lecta a la tardor: riques en greixos i elevat valor calòric per això s’aconsella que es consumeixin sovint però moderadament. L’oli d’oliva contenen vitamines com la A, la D, la K, i molt especialment l’E, amb un alt poder antioxidant. També té propietats laxants i és un activador del fetge i la vesícula biliar.

Un altre producte típic de la tardor són la fruita seca, com l’avellana, l’ametlla, els pinyons, les nous i les castanyes: contenen greixos saludables, els coneguts omega 3. A més, són una font molt important de proteïna vegetal. Contenen minerals com el potassi, magnesi, calci, fòsfor i vitamines, com la A, la del grup B i la I. Tenen un baix contingut en sal i ajuden a controlar els nivells de colesterol i triglicèrids a la sang. Tots són rics en fibra.

Com podeu comprovar són molts i variats els aliments de temporada, quin és el teu preferit?