El boldo és un arbre de la Originari de Sud-amèrica, el seu fruit es menja cru o cuinat des de l’època precolombina i de la planta s’aprofiten tant la seva escorça com les fulles.

La seva composició és rica en …

– Olis essencials:

       – Cineol: aporta a l’boldo el seu aroma a llimona, a més de posseir propietats sedants i expectorants.

       – Eucaliptol i el ascaridiol: antiinflamatoris i carminatius, és a dir, redueixen els gasos presents en el tub digestiu.

– Flavonoides i tanins: Els flavonoides són beneficiosos per al nostre organisme perquè disminueixen el risc de patir malalties cardíaques i pel que fa als tanins són reconeguts per les seves importants propietats antioxidants.

– Alcaloides com la boldina, que posseeix importants propietats diürètiques protectores del fetge i activa la producció i expulsió de la bilis.

Aplicacions:

       – Malalties digestives: Les infusions de fulles de boldo són molt útils per a tractar el restrenyiment a més d’afavorir l’expulsió dels gasos, és a dir, està recomanat per a aquelles persones que pateixen còlics i flatulències. També redueix el risc de patir càlculs biliars i depura el fetge.

     – Antisèptic i analgèsic natural: la presència del cineol en la seva composició permet que s’apliqui per via externa per descongestionar el pit i per alleujar les malalties reumàtiques.

     – Diürètiques i depuratives: permet eliminar els líquids acumulats en l’organisme i les toxines de la sang, per això solen prendre-ho pacients amb infeccions urinàries, nefritis i cistitis.

     – Insomni gràcies a les seves propietats sedants i la seva capacitat per actuar sobre el sistema nerviós.

     – Estimula la secreció de saliva i augmenta la gana. És molt útil per a aquelles persones que tinguin problemes d’anorèxia o necessitin augmentar de pes.

Cal tenir en compte que …

– No es recomana el seu ús durant períodes llargs de temps, mai superiors a quatre setmanes.

– Es desaconsella la seva ingesta en el cas de persones que tinguin tendència a patir diarrees.

– Dones embarassades, tampoc s’ha de prendre durant la lactància, ni en el cas de nens menors de 12 anys.

– Interacciona amb medicaments anticoagulants: el boldo conté una substància anomenada cumarina, que és un anticoagulant natural, per la qual cosa incrementa notablement el risc d’hemorràgies.

Finalment un suggeriment deliciosa d’infusió digestiva:

Si ets d’aquelles persones que pateixen indigestions, gasos o restrenyiment, prova aquesta infusió!

Ingredients: Una cullerada de boldo, una cullerada de flors de camamilla, una cullerada de menta fresca i una tassa d’aigua.

Preparació: Col·loca les herbes en una tetera, posa aigua al foc per a les tasses que vols beure i quan arrenqui el bull apaga el foc. Fes-l’aigua per sobre, tapa la tetera i deixa reposar uns cinc minuts.

Ara no tindràs més que colar aquesta preparació i consumir-la.

És una barreja no només efectiva, sinó fresca, aromàtica i saborosa. T’animes a preparar-la?