Pensar en una dieta equilibrada per a la tardor és una forma de cuidar la teva salut.

Per a moltes persones l’estiu és una època d’excessos culinaris, de desordre en els àpats i de manca de rutines saludables. I és clar, amb aquest ritme, la ingesta de calories es descuida i la bàscula parla per si sola.

Què fer? Posar-se de nou a punt i reequilibrar nutricionalment. No és tan difícil!

No es tracta només de desfer-se dels dos o tres quilos de més que, de mitjana, s’engreixen en els mesos estivals, sinó de comprometre a portar una millor alimentació que ens ajudi a sentir-nos millor ia encarar la tardor i l’hivern amb unes bones defenses per protegir-nos millor de virus i malalties.

La dieta equilibrada per a la tardor ha de ser més rica, més completa i més calòrica que a la primavera i estiu per poder preparar-se pel fred de l’hivern.

Aquests 3 passos seran suficients per posar en marxa una dieta equilibrada per la tardor adequada:

Primer: Planifica el menú de tardor

Una de les claus principals per tornar a una alimentació adequada és planificar tant la compra com el menú setmanal.

Asseure a idear un menú de tardor equilibrat no només és efectiu per controlar el pes, sinó també per nodrir millor.

Convindria fer la compra tenint clar quins plats es van a cuinar cada dia, així tindrem per endavant els ingredients precisos.

La improvisació és enemiga d’una bona nutrició perquè tendim a saciar la fam de manera immediata amb productes hipercalòrics i, sovint, insans. En canvi, si hi ha alguna cosa saludable mig preparat a la nevera, les possibilitats de “pecar” són bastant menors.

Segon: Ordena les teves menjars

L’ideal és repartir les ingestes d’aliment en unes cinc àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar.

D’aquesta manera no deixem que es produeixin baixades de sucre, que podrien produir marejos, i evitem arribar als àpats principals amb massa gana, un factor que sol portar-nos a menjar més del compte, massa ràpid i de forma desordenada.

Els refrigeris han de ser fruita, iogurt, quefir, fruits secs al natural, palets de pa integral, … rebutjant la brioixeria i els aliments molt ensucrats i calòrics.

Tercer: Decantar-se per el més saludable

Triar els aliments més saludables és una tasca que comença al supermercat: si no el tens a casa, no ho menges !.

A l’hora de fer la compra hem de intorducir al carret només aquells aliments amb veritable valor nutricional i no amb calories buides.

La tardor és un bon moment per començar a “menjar millor”, així que pren nota d’aquests consells per a la dieta equilibrada de tardor:

  • Beu aigua en lloc de refrescs o alcohol.
  • Tria arrossos i pastes en la seva versió integral.
  • Incorpora els llegums dues o tres vegades per setmana.
  • Prova ingredients nous com les algues, la quinoa, les llavors, els brots germinats … són molt rics en nutrients i donaran un toc nou als teus menjars.
  • Descarta els aliments ultraprocesados.
  • Tria fruita i verdura de temporada: has d’introduir 5 racions al dia entre fruita i verdura.
  • A l’hora de cuinar, tria al vapor, rostit, planxa … en lloc d’optar per altres fórmules més pesades i calòriques com els fregits, arrebossats i els guisats, molt carregats de greix.

Recorda que …

Tot i que encara les temperatures no hagin baixat massa cal començar a canviar hàbits estiuencs i estar atents a les oscil·lacions de temperatura típiques d’aquesta època !.