DELS OLIGOELEMENTS HEM DE SABER QUE …

  • – Els oligoelements són elements químics imprescindibles per al correcte funcionament de les cèl·lules, ja que ajuden a enfortir el nostre sistema immunològic. Un sistema immune fort és capaç de refer-millor de malalties.

  • – Posseeixen importantíssimes funcions biològiques tot i que són presents en petites quantitats.

  • – L’organisme és incapaç de sintetitzar i ha de prendre del seu medi ambient.

  • – La seva importància biològica és tan alta que podem dir que l’organisme no pot realitzar els seus cicles vitals en absència d’ells i que a més tenen una especificitat en les seves funcions, el que implica que un no pot ser substituït per un altre.

  • – Les funcions de cada un dels oligoelements són molt àmplies (algunes es desconeixen encara) i els aliments en què podem trobar-los són molts.

Ens trobem, per tant, davant d’elements que, malgrat la seva escassa quantitat, van a estar relacionats amb gairebé totes les funcions vitals. La seva absència va ser incompatible amb la vida i la seva manca o alteració es va a acompanyar de nombrosos trastorns.

ALGUNS DELS MÉS IMPORTANTS SÓN (citarem només les seves fonts alimentàries vegetals):

CALCI: El calci és el mineral més abundant en el nostre cos i compleix una important funció estructural en el nostre organisme en ser part integrant d’ossos i dents. A més, ajuda a restablir l’equilibri del sistema nerviós i regula la coagulació de la sang.

Aliments: Vegetals de fulla verda (cols). Lleguminoses (llegums, soja). Cacauets, nous. Aigua de consum.

COBALT: És important per combatre l’anèmia, osteoartritis, fatiga crònica, al·lèrgies i migranyes.

Aliments: Cereals, algues, llevat de cervesa.

COURE: És indispensable per a la formació dels òrgans i prevé infeccions respiratòries, a més de combatre reumatismes. És antioxidant i intervé en la formació d’anticossos.

Aliments: Llevat de cervesa, flocs i germen de blat, xocolata.

SELENI: Defensa davant els radicals lliures, estimula el sistema immunològic, anticancerigen (nombrosos estudis en diferents països assenyalen que la taxa de càncer augmenta quan es redueixen els nivells de seleni) i protector del cor (juntament amb les vitamines B, C i B1).

Aliments: ordi, arròs integral i flocs de civada.

FLUOR: Participa en la formació d’ossos i esmalt de dents.

Combat l’osteoporosi, la debilitat de les ungles, la caiguda del cabell i la càries.

Aliments: patates, albercoc, col, all, ceba, cereals integrals.

ZINC: És important per a la cicatrització de les ferides, per a la generació de col·lagen i elastina en la pell i regula el trànsit intestinal.

Aliments: Germen de blat torrat, llavors de carbassa i síndria, cacau.

FÒSFOR: Indispensable per a les persones que pateixen estrès o fatiga, una de les seves tasques és la formació d’ossos i dents, així com la d’assimilació de proteïnes.

Aliments: Cereals integrals. Fruits secs.

MANGANESO: Té una important missió antioxidant, pel que és útil en infeccions, al·lèrgies, dolors articulars i també per evitar pèrdues de pes i dermatitis.

Aliments: Te, clau, cardamom, gingebre, segó de blat, espinacs.

IODE: La seva ingesta prevé la debilitat muscular, hipertensió arterial, hipotiroïdisme, reumatisme i estats d’ansietat. Estimula el metabolisme de greixos, prevenint l’obesitat i participa en l’obtenció d’energia, en el desenvolupament del cervell i és tònic circulatori.

Aliments: Alga kombu, alga hijiki, alga wakame, sal iodada.

POTASSI: És molt útil en el cas de patir trastorns cardiovasculars i al·lèrgies, així com per malalties autoimmunes.

Aliments: Plàtans, kiwi, meló de cantaloup, llimona, taronja o aranja, tomàquets, prunes i albercocs -quan estan secs, posseeixen major quantitat de potassi-, brots de soja, cereals integrals, lleguminoses, bròquil, patates, faves, nous.

FERRO: Participa en la formació d’hemoglobina (transport d’oxigen) i de neurotransmissors i és necessari per a la correcta activitat de les vitamines del grup B i per obtenir energia a partir dels carbohidrats.

Aliments: llavors de sèsam, algues marines, alfals germinat, llevat de cervesa, mill, soja.

LITI: Regula el sistema nerviós, equilibra els estats maníac-depressius, hiperemotivitat, ansietat, angoixa, etc.

Aliments: Aigua mineral, aigua de mar, argiles, cereals integrals i germinats, romaní, farigola, espígol.

Això sí, recorda que aquesta informació és orientativa i que, en cas de prendre suplements, el nostre consell és que et posis en mans professionals especialitzades, sobretot en cas de malaltia o en cas d’estar prenent medicaments (ja que tant els minerals com les vitamines i altres nutrients tenen acció biològica que pot interferir amb les medicacions).